Πολιτική

«Όπλο» Eurostat στη διαπραγμάτευση


Ευχάριστη έκπληξη τα στοιχεία για την Ελλάδα, δίνουν επιχειρήματα στην κυβέρνηση να αποκρούσει τις πιέσεις για νέα μέτρα

Τα θετικά στοιχεία για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας την προηγούμενη χρονιά, είναι το νέο «όπλο» που θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να επιτύχει συμφωνία χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα. «Ευχάριστη έκπληξη» τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που θα ανακοινωθούν αύριο, δίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρήματα όχι μόνον για να αποκρούσει τις πιέσεις του ΔΝΤ, αλλά και για να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η παρατεταμένη περυσινή διαπραγμάτευση επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Eurostat  εκτιμά ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ, αντί ελλείμματος περίπου 0,5% που προβλεπόταν μετά την συμφωνία του Ιουλίου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: Η μεγάλη ύφεση που προβλεπόταν (-2,5%) αποφεύχθηκε και το ΑΕΠ παρέμεινε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, με οριακή μεταβολή.

Κατά την άποψη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι η δημοσιονομική και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια.  Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποκλίσεων από το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα – άρα δεν είναι αναγκαίο να συμφωνηθούν τώρα «προληπτικά» μέτρα, όπως ζητά το ΔΝΤ.

Το επιχείρημα αυτό θα προβληθεί στις περαιτέρω συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, καθώς και στις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους προσπαθεί να εξασφαλίσει στήριξη για άμεση συμφωνία και ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχετική αναφορά έγινε κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, όπου αναγνωρίζεται πλέον ότι πρέπει να δοθεί κάποιο περιθώριο χειρισμών στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να καταλήξει σε  συμφωνία που δεν θα προκαλέσει τριγμούς στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πολιτική αποσταθεροποίηση. Τα στοιχεία της Eurostat  θεωρούνται ένα καλό επιχείρημα-πρόσχημα για να δοθεί αυτό το περιθώριο και να σταματήσουν οι πιέσεις για πρόσθετα «προληπτικά» μέτρα σκληρής λιτότητας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις