Οικονομία

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη μόλις 0,9% το 2021, ύφεση 10,1% φέτος


Εξαιρετικά απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας: Κόντρα στις επίσημες προβλέψεις-εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι μετά από βαθιά ύφεση 10,1% φέτος, η ανάπτυξη θα είναι μόλις 0,9% την επόμενη χρονιά, καθώς θα συνεχίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Επιτάχυνση προβλέπει για το 2022, που -κατά τον ΟΟΣΑ - θα είναι χρονιά ουσιαστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,6%.

 Στην έκθεσή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (OECD Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα,  διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η ανεργία θα κινηθεί κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έχουν περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας και έχουν μειωθεί αυτοί που αναζητούν εργασία. Για το 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται σε 16,9% από 17,3% πέρυσι. Προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε 17,8% το 2021 και θα υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πολύ αδύναμη τουριστική δραστηριότητα και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο του κορονοϊού εξασθενίζουν την ανάκαμψη, επιφέροντας σημαντική μείωση των πωλήσεων της βιομηχανίας, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, ενώ παράλληλα εξασθενούν οι εξαγωγές.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εξασθενίσουν την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στη συνέχεια προβλέπεται σταδιακή αναθέρμανση της καταναλωτικής ζήτησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα