Οικονομία

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Στο 17,5% η ύφεση αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης


Φρένο στην ύφεση έβαλαν τα μέτρα στήριξης καθώς χωρίς τις παρεμβάσεις η συρρίκνωση του 2020 θα είχε φτάσει το 17,5% από 10,5%, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Χωρίς την επέκτασή τους για το επόμενο έτος, επίσης, η πρόβλεψη για την ανάκαμψη θα ήταν χαμηλότερη του 4,8%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, για το 4,8% το 2021, οι 2,5 μονάδες θα προέλθουν από τα μέτρα στήριξης και επιπλέον 2 μονάδες από την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το συνολικό ύψος των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020 και τα 7,5 δισ. ευρώ το έτος 2021 και τα εν λόγω δημοσιονομικά μέτρα αλλά και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 3,88% του ΑΕΠ για το 2021.  Η θετική επίδραση του συνόλου των μέτρων στο πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται το 2020 σε 7 ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων οι 3,3 μονάδες αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους που επιβαρύνεται από το νέο lockdown.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ήταν ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός και πως διέπεται από μεγάλες αβεβαιότητες λόγω της άγνωστης πορεία της πανδημίας. Οι προβλέψεις έχουν βασιστεί στην παραδοχή πως τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν σταματήσει από τον Απρίλιο του 2021 και έτσι η ανάκαμψη θα στηριχθεί και στην “ανάσταση” του τουρισμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις