ΕΥΖην

Online "Σινεμά και Φωτογραφία" από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης


Προβολή τριών ντοκιμαντέρ και μια διαδικτυακή συζήτηση περιλαμβάνει το πρώτο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης για το 2021.

Η Ταινιοθήκη στρέφει τον φακό της στον κόσμο των φωτογράφων μέσα από το αφιέρωμα «Σινεμά και Φωτογραφία», το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του MΟΜus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 25 έως την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 στο online.filmfestival.gr.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τα εξής ντοκιμαντέρ:

  • Το βραβευμένο με Όσκαρ, συνταρακτικό "Born into brothels" (των Zana Briski και Ross Kauffman (2004) για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στα πορνεία της Καλκούτας (η κεντρική φωτογραφία του θέματος),
  • Το "Don't blink: Robert Frank" της Laura Israel (2015) για την ταραχώδη πορεία του επαναστάτη φωτογράφου και
  • Το «Ιστορία ενός βλέμματος» της Mariana Otero (2019), ένα αφιέρωμα στον φωτογράφο Gilles Caron, συνιδρυτή του μεγάλου πρακτορείου Gamma, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 30 ετών, έχοντας διανύσει μία εντυπωσιακή φωτογραφική διαδρομή μόλις έξι χρόνων.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου, με τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ.

Don't blink

Τις προβολές πλαισιώνει μια διαδικτυακή συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν οι: Μαρία Κοκορότσκου (αναπληρώτρια διευθύντρια MOMus-ΜΦΘ), Γιώργος Κατσάγγελος (καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, πρόεδρος Εφορείας MOMus-ΜΦΘ) και Πάρις Πετρίδης (καλλιτέχνης).

Histoire d'un regarde

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, στις 19:00, στο κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο YouTube (youtube.com/user/filmfestivalgr).