Αγορές

Ολική επαναφορά στα ομόλογα με παρέμβαση ΕΚΤ – Αντιδρούν και τα χρηματιστήρια


  Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και πλήρης ανατροπή σκηνικού σημειώνεται στις αγορές ομολόγων, που βρέθηκαν το πρωί σε κατάσταση “συναγερμού”, με τις τιμές να υποχωρούν δραματικά και τις αποδόσεις να εκτοξεύονται στα ύψη, καθιστώντας απαγορευτικό το (θεωρητικό) κόστος κρατικού δανεισμού από τις χρηματαγορές.

Καταλυτική η παρέμβαση της ΕΚΤ, που πραγματοποίησε μαζικές αγορές κρατικών χρεογράφων, με αποτέλεσμα να εκτονωθούν σταδιακά οι πιέσεις, οι τιμές να ανακάμψουν και οι αποδόσεις να πέσουν κάτω  και από τα χθεσινά επίπεδα.

Ενδεικτικό της αστάθειας και της μεταβλητότητας που επικρατούν είναι ότι η απόδοση του γεrμανικού  10ετούς ομολόγου που ανέβαινε έως και 10 μονάδες βάσης, τώρα υποχωρεί κατά 4 μβ και από 2,35% έχει πέσει στο 2,21%.

Του αντίστοιχου ελληνικού ανέβαινε κατά 20 μονάδες βάσης στο 5,05% και τώρα έχει πέσει στο 4,91% (6 μβ πάνω από το χθεσινό κλείσιμο)

Ακόμη πιό εντυπωσιακή είναι η ενδοσυνεδριακή διακύμανση απόδοσης  του ιταλικού, που ανέβαινε κατά 17 μονάδες βάσης (στο 4,93%) και τώρα υποχωρεί κατά 8 μβ στο 4,68%.

Ανάλογη εικόνα και στα χρηματιστήρια, όπου οι μεγάλες απώλειες σταδιακά περιορίζονται. Ο γερμανικός DAX που έχανε έως 2,25%, έχει ανακάμψει στο -0,35%, όπως και ο FT-100 του Λονδίνου και ο γαλλικός CAC-40.

Αλλαγή σκηνικού και στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης βυθιζόταν μέχρι -4,07% και τώρα χάνει περίπου 0,85%, ενώ οι απώλειες του ΓΔ έχουν περιοριστεί από περίπου 2% σε μόλις 0,22% μισή ώρα πριν από το κλείσιμο

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα