Αγορές

Ύφεση και ενεργειακή κρίση τρομοκρατούν τις αγορές - Μεγάλες απώλειες στο ΧΑ


Έως -3,66% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης – Πάνω από 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σοβαρή επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, την άνοδο του κόστους χρήματος και τη διολίσθηση της Ευρωζώνης προς την ύφεση. Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκαλούν μεγάλη πτώση τιμών στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων.

Απώλειες καταγράφουνι σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστή,  το ελληνικό παραμένει σε καθοδική τροχιά και ο ΓΔ απομακρύνεται από τις 800 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να βυθίζονται σε δίνη πιέσεων.

 Στην αγορά κρατικών ομολόγων συνεχίζεται το σφυροκόπημα. Οι τιμές υποχωρούν και η απόδοση του δεκαετούς εκτοξεύθηκε πάνω από το 5%. Στην πρέσα βρίσκονται όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα. Στο επίκεντρο της προσοχής τα ιταλικά, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν τη δυσαρέσκεια-δυσπιστία τους για τη νέα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστική ηγεσία της χώρας.

Με την ΕΚΤ  και την Fed να έχουν ήδη προχωρήσει σε «τζάμπο» αυξήσεις των βασικών επιτοκίων και να εκφράζουν την πρόθεση για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής, εντείνονται οι φόβοι ότι τα υψηλά κόστη δανεισμού που θα προκύψουν θα οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα τις ευρωπαϊκές οικονομίες προς την ύφεση.

Σ’ αυτή τη δυσμενή συνθήκη,  προστίθεται η ενεργειακή κρίση, που πήρε νέα άσχημη τροπή από χθες με τη διαρροή φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream, όπως επίσης και η ενίσχυση του πολιτικού ρίσκου που απορρέει από τη νίκη της Μελόνι και των συμμάχων της στην Ιταλία. Θεωρείται πιθανό η νέα ιταλική ηγεσία να αμφισβητήσει ευθέως τη συμφωνία με την ΕΕ για την ενίσχυση της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που ασφαλώς θα προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Από το γενικό κλίμα αμφισβήτησης, φόβου και δυσπιστίας για τα μελλούμενα, δεν ξεφεύγει το Χρηματιστήριο, το οποίο καταγράφει ισχυρή πτώση, με τις τράπεζες να «σέρνουν τον χορό». Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 784,45 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,75%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 23,61 εκατ.ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ισχυρές απώλειες έως -3,66%, γεγονός που επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος στο ΧΑ. 

Η μετοχή της Πειραιώς χάνει -5,15%, Alpha Bank, Εurobank και Eθνική  υποχωρούν πάνω από -3%. Από τις άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης η Coca Cola χάνει -4,85%, ενώ στο -2,47% είναι η ΕΥΔΑΠ

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Στις ευρωαγορές τα ταμπλό έχουν «κοκκινίσει», με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη  να υποχωρεί κατά 2,02 και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 1,52%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAX έχει απώλειες 0,84% και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,35%

Υποχωρούν ευρώ και στερλίνα, κερδισμένο το δολάριο

Το ευρώ υποχώρησε για έκτη συνεχή ημέρα, σημειώνοντας πτώση 0,35% στο 0,9560 δολάριο, ενώ η στερλίνα ΄"έπεσε" κατά 0,5% στο 1,0685 δολάριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας του 1,0327 δολαρίου. Οδεύει, ωστόσο προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν και πάλι καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και το ισχυρό δολάριο αντιστάθμισαν τη στήριξη από τις μειώσεις στην αμερικανική παραγωγή που προκάλεσαν ο κυκλώνας Ίαν. Το μπρεντ υποχώρησε κατά 2% στα 84,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 2,4% στα 76,61 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα