Χρηστικά

Tι χρεώνουν οι τράπεζες - Όλες οι προμήθειες σε γκισέ, ATMs, κάρτες και δάνεια (πίνακες)


Το Σin παρουσιάζει ολόκληρο τον «χάρτη» με τις τρέχουσες επιβαρύνσεις των τραπεζικών συναλλαγών όπως είναι καταχωρημένος στην Τράπεζα της Ελλάδος

Τον «χάρτη» των προμηθειών με τις οποίες επιβαρύνει κάθε τράπεζα τις συναλλαγές αναλήψεων, δανείων και καταθέσεων παρουσιάζει το Σin, με τον οποίο λύνονται οι απορίες εκατομμυρίων καταθετών σχετικά με το κόστος των συναλλαγών που πραγματοποιούν με την τράπεζά τους.

Το θέμα των προμηθειών αναδείχτηκε σε μείζον επειδή οι τράπεζες αποφάσισαν όλες μαζί, να αυξήσουν τις προμήθειες ανάληψης μετρητών από τα ATMs, ειδικά όταν οι αναλήψεις γίνονται από ATMs άλλων τραπεζών, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

Μπροστά στον θόρυβο που ξεσηκώθηκε, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία να μην αυξηθούν οι προμήθειες και μάλιστα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση στον Μ. Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά οι τραπεζίτες επέμειναν στο σχέδιό τους.

Κατόπιν, απλά ανέστειλαν στις αυξήσεις ενώ ακύρωσαν μόνο τις αναπροσαρμογές των προμηθειών από τα ATMs του ΔΙΑΣ, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου βρίσκεται ένα ATM.

Οι τράπεζες προβαίνουν στην αύξηση των προμηθειών χρήσης των ATMs, σε μια προσπάθεια να βρουν νέες πηγές εσόδων. Σε μια μακρά περίοδο που δεν χορηγούν δάνεια, και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 98 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009, είναι φυσικό να μειωθούν δραματικά τα έσοδά τους και οι αύξηση των προμηθειών ήταν μια καλή ευκαιρία για να τονώσουν τις εισπράξεις τους.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν είδε με κακό μάτι την αύξηση των προμηθειών για την ανάληψη μετρητών, καθώς αυτό θα βοηθούσε σημαντικά στη διάδοση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.

Ωστόσο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, την ανάγκασαν να παρέμβει και να προβεί σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλία, η οποία δεν απέτρεψε την αύξηση των προμηθειών.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Σin, προέρχονται από την πλέον έγκυρη πηγή, την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα  υποχρεούνται να κοινοποιούν πάραυτα τις όποιες αλλαγές των προμηθειών.

Ο πίνακας είναι ενημερωμένος μέχρι και σήμερα, με όλες τις μεταβολές που έχουν γίνει και ο καταθέτης ή ο συναλλασσόμενος με όποια τράπεζα λειτουργεί στην Ελλάδα μπορεί να πληροφορηθεί, πόσο θα του κοστίσει οποιαδήποτε συναλλαγή.

Είναι ενδεικτικό του επίκαιρου χαρακτήρα των στοιχείων του πίνακα, ότι στον κατάλογο περιλαμβάνεται και η νέα τράπεζα Optima Bank.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται αναλυτικά οι προμήθειες για τους καταθετικούς λογαριασμούς, τόσο για τις συναλλαγές που γίνονται στο ταμείο της τράπεζες όσο και για εκείνες που γίνονται στα ATMs.

Επίσης περιλαμβάνονται οι χρεώσεις και τα έξοδα, με τα οποία επιβαρύνουν οι τράπεζες τις πιστωτικές κάρτες, τα εμβάσματα, τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα προσφερόμενα επιτόκια δανείων και καταθέσεων.

Ολόκληρο το αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος με τις προμήθειες 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα