Χρηστικά

Όλες οι αλλαγές στις αγορές από Κίνα, Amazon, eBay που ισχύουν από την 1η Ιουλίου


Χαράτσι στα μικροδέματα αξίας έως 22 ευρώ, και μείωση κόστους για προϊόντα αξίας 22-150 ευρώ που φτάνουν στην Ελλάδα μετά την 30η Ιουνίου

Τον κίνδυνο να επιβληθεί και χαράτσι εκτελωνισμού στα μικροδέματα μικρής αξίας, έως 22 ευρώ,  που προέρχονται από τρίτες χώρες και βασικά Κίνα και ΗΠΑ που είναι οι μαζικότερες, αντιμετωπίζουν όσοι έχουν ήδη κάνει παραγγελίες και δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα όμως ενδέχεται να μειωθεί το κόστος αγοράς από τρίτη χώρα, Κίνα, ΗΠΑ κ.λπ. για τα προϊόντα αξίας από 22 έως 150 ευρώ.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να δημιουργηθεί χάος στα τελωνεία της χώρας και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αλλάζει το πλαίσιο εισαγωγής των μικροδεμάτων από τρίτες χώρες, στα οποία θα επιβάλλεται ΦΠΑ, ενώ μέχρι και την 30η Ιουνίου εξαιρούνται.

Όμως το νέο καθεστώς ισχύει «αναδρομικά» και για παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει, από Aliexpress, ebay, Amazon, Banggood, κλπ., αλλά θα φτάσουν στην Ελλάδα, από την 1η Ιουλίου και μετά.

Το ζήτημα αφορά εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα, που αγοράζουν προϊόντα από ηλεκτρονικά καταστήματα της Κίνας, των ΗΠΑ, τα οποία είναι πολύ πιο φθηνά από ότι στην Ελλάδα ή στην ΕΕ, ή δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, ενόψει της έναρξης ισχύος του νέου πλαισίου της ΕΕ  στον τομέα του ΦΠΑ, σε σχέση με τις  ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), και ειδικότερα τη φορολογική επιβάρυνση των μικροδεμάτων, που εισάγονται από τρίτες χώρες, από 1η Ιουλίου 2021, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.
  • Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή.
  • Οι, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν - κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.

Δηλαδή, όσοι έχουν ήδη έχουν αποστείλει παραγγελίες σε καταστήματα της Κίνας, για προϊόντα αξίας έως 22 ευρώ και αυτά φτάσουν στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά, τότε θα επιβαρυνθούν κανονικά και με ΦΠΑ και ενδεχομένως και με έξοδα εκτελωνισμού.

Σημειώνεται πως οι αγορές από κινεζικά ιντερνετικά καταστήματα έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη της ΕΕ και αφορά βασικά ηλεκτρονικά είδη.

Oι κίνδυνοι

Δηλαδή, όσοι έχουν ήδη έχουν αποστείλει παραγγελίες σε καταστήματα της Κίνας, για προϊόντα αξίας έως 22 ευρώ και αυτά φτάσουν στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά, τότε θα επιβαρυνθούν κανονικά και με ΦΠΑ.

Παράδειγμα: Ένα ηλεκτρονικό προϊόν από Κίνα αξίας 20 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσεται αν φτάσει στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά, θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ (24%) ή 4,8 ευρώ και θα κοστίσει στον αγοραστή 24,8 ευρώ.

Η διαφορά, λόγω ΦΠΑ, δεν είναι μεγάλη, αλλά υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί δραματικά, εάν οι ταχυδρομικές εταιρείες χρεώσουν και έξοδα εκτελωνισμού.

Οι ταχυδρομικές εταιρείες τονίζουν, ότι, η χρέωση του ΦΠΑ στα μικροδέματα, σημαίνει πρόσθετο γι΄ αυτές, κόστος, το οποίο θα χρεώνεται ο αποδέκτης του προϊόντος.

Την έξτρα χρέωση ενδεχομένως θα αποφεύγουν τα δέματα στα οποία έχει ήδη επιβληθεί ο ΦΠΑ από τον πωλητή, ο οποίος συμπληρώνει ειδική πλατφόρμα και τον αποδίδει στην ΕΕ.

Ωστόσο για την ώρα υπάρχει μια ασάφεια και υπάρχει κίνδυνος κάθε ταχυδρομική εταιρεία να εφαρμόσει δική της πολιτική.

Φθηνότερα τα προϊόντα 22 – 150 ευρώ

Αντίθετα με την επιβάρυνση των μικροδεμάτων, λιγότερο θα είναι το κόστος εισαγωγής για αγαθά που κοστίζουν από 22,01 έως και 150 ευρώ. Τα συγκεκριμένα αξίας προϊόντα, σήμερα βαρύνονται με ΦΠΑ και με τέλη εκτελωνισμού ύψους 15 ευρώ. 

Από την 1η Ιουλίου θα βαρύνονται μόνο με τον ΦΠΑ και όχι με τέλη εκτελωνισμού.

Μέχρι και την 30η Ιουνίου έχουμε τρείς κατηγορίες επιβαρύνσεων για τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες:

  • Αξίας έως 22 ευρώ τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ και τέλη εκτελωνισμού.
  • Αξίας από 22,01 – 150 ευρώ τα οποία βαρύνονται με ΦΠΑ και με τέλη εκτελωνισμού Αξίας άνω των 150 ευρώ που βαρύνονται με ΦΠΑ, δασμούς και τέλη εκτελωνισμού.

Από την 1η Ιουλίου 2021 θα έχουμε δύο κατηγορίες προϊόντων που προέρχονται από τρίτε χώρες:

  • Αντικείμενα αξίας έως 150 ευρώ, που βαρύνονται μόνο με ΦΠΑ
  • Αντικείμενα αξίας άνω των 150 ευρώ που βαρύνονται με ΦΠΑ, δασμούς και τέλη εκτελωνισμού.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα