Χρηστικά

Ξεσκονίζουν τα πακέτα αγορών από Κίνα, e-Bay και Amazon


Τα τελωνεία κυνηγούν smartphones, αξεσουάρ κινητών και γενικά ηλεκτρονικά είδη που αγοράζονται από διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού

Από κόσκινο περνούν κυριολεκτικά τα τελωνεία της χώρας όλα τα πακέτα των ηλεκτρονικών αγορών καταναλωτικών αγαθών από τρίτες χώρες, με στόχο να αποτρέψουν τις αφορολόγητες αγορές ειδικά ηλεκτρονικών ειδών.

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει σαφείς εντολές στις τελωνειακές αρχές, για αυστηρούς και πυκνούς ελέγχους στα ταχυδρομικά δέματα που έρχονται από το εξωτερικό μέσω του ταχυδρομικών υπηρεσιών προκειμένου να εντοπίσουν αντικείμενα τα οποία αγοράζονται από το εξωτερικό με παράκαμψη των δασμών.

Στη «λίστα επικινδυνότητας» της ΑΑΔΕ βρίσκονται αγορές βασικά από καταστήματα με έδρα την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, αλλά και τις ΗΠΑ, για είδη που πωλούνται μέσω του eBay και του Amazon.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο μέρος των αγορών αφορά σε ηλεκτρονικές συσκευές και κυρίως smartphones, αξεσουάρ κινητών κλ.π. ηλεκτρονικά, τα οποία προτιμώνται γιατί είναι φθηνότερα σε σχέση με εκείνα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ή σε χώρες της ΕΕ, από τις οποίες δεν υπάρχουν δασμοί.

Το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής χάνεται εάν το δέμα επιλεγεί για έλεγχο από το Τελωνείο και επιβληθούν οι αναλογούντες δασμοί και ο ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, το κόστος αγοράς θα αποδειχτεί σημαντικά μεγαλύτερο και ίσως ακριβότερο από την τιμή που πωλείται στην εγχώρια αγορά.

Όπως προκύπτει από τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, τρία είναι τα όρια της αξίας των προϊόντων, που ενεργοποιούν τις δασμολογικές επιβαρύνσεις και συγκεκριμένα 22, 45 και 150 ευρώ.

Ειδικότερα, τα ταχυδρομικά αντικείμενα κατά την εισαγωγή τους από τρίτες (εκτός Ε.Ε.) χώρες στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε και ανεξάρτητα από το είδος του περιεχομένου τους (δώρο, εμπορικό δείγμα κτλ), υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία.

Όλα τα αντικείμενα, πλην καρτών, επιστολών και εντύπων που δεν υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς και ΦΠΑ, προσκομίζονται "φυσικά" στο τελωνείο, διαχωρίζονται από τελωνειακό υπάλληλο σε υποκείμενα σε δασμούς, φόρους, απαγορεύσεις ή περιορισμούς και σε τελωνειακώς ελεύθερα. Συγκεκριμένα:

  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 ευρώ, με αποστολέα ιδιώτη ή κατάστημα τρίτης χώρας απαλλάσσονται από τους δασμούς.
  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας έως 45 ευρώ, τα οποία αποστέλλονται από ιδιώτη σε ιδιώτη (αποστολή μη–εμπορικού χαρακτήρα), απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας από 22 ευρώ έως 150 ευρώ, που αποστέλλονται από κατάστημα τρίτης χώρας απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% ή 24%.
  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας από 45 ευρώ έως 150 ευρώ, που αποστέλλονται από τρίτη χώρα, αλλά από ιδιώτη σε ιδιώτη στην Ελλάδα απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% ή 24%.
  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας 150 ευρώ και άνω υπόκεινται τόσο σε ΦΠΑ όσο και σε δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.

Τι απαγορεύεται

Απαγορεύονται πλήρως για τους ιδιώτες οι διασυνοριακές αγορές μέσω διαδικτύου προϊόντων καπνού (π.χ. τσιγάρα, πούρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης).

Επίσης, ταχυδρομικά αντικείμενα καταγωγής χώρας εκτός ΕΕ, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω κράτους μέλους της ΕΕ, υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, εάν δεν έχουν υποστεί, αποδεδειγμένα, τέτοιο έλεγχο, σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ταχυδρομικά αντικείμενα καταγωγής χώρας  ΕΕ, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω κράτους εκτός ΕΕ, δεν υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο, εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικό που αποδεικνύει το ενωσιακό τους χαρακτήρα (Πιστοποιητικό T2L).

Τι συμβαίνει αν οι δασμοί είναι υψηλοί

Σε περίπτωση που ο παραλήπτης θεωρεί υψηλές τις τελωνειακές χρεώσεις και επιθυμεί να επανεξεταστούν από την αρμόδια τελωνειακή Αρχή, δεν παραλαμβάνει το αντικείμενο, αλλά καταθέτει στην ταχυδρομική εταιρεία αιτιολογημένη αίτηση για τον επανυπολογισμό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, συνυποβάλλοντας υποχρεωτικά όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά παραστατικά σχετικά με τη δασμολογητέα αξία,όπως εμβάσματα πληρωμής, απόδειξη πιστωτικής κάρτας, Paypal, κλπ.

Στη συνέχεια, η ταχυδρομική εταιρεία υποβάλλει το αίτημα σας, στο αρμόδιο Τελωνείο, όπου έγινε ο αρχικός εκτελωνισμός, για εξέταση με τις κατά περίπτωση προβλεπόμενες από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, διαδικασίες.

Μετά το πέρας της διαδικασίας και στην περίπτωση που η απάντηση του Τελωνείου στο αίτημα είναι θετική, το αντικείμενο προωθείται προς παραλαβή.

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από το Τελωνείο, ειδοποιείται ο παραλήπτης για τις εναλλακτικές της περαιτέρω διαχείρισης του αντικειμένου, που είναι είτε η εποιστροφή του είτε η παραλαβή του με την πληρωμή των δασμών που καταλογίστηκαν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα