Επιχειρήσεις

Ανατροπή στο deal Cenergy/Βιοχάλκο με Ørsted - Placement μετοχών


Ανατροπή της τελευταίας στιγμής στο πολύμηνο σήριαλ των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο και του δανέζικου γκρουπ Ørsted για επιχειρηματική – και ενδεχομένως μετοχική – συνεργασία και κοινές επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Το θέμα της επιχειρηματικής συνεργασίας παραμένει ανοιχτό και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βασικό αντικείμενο τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων ή/και την ανάληψη από την Cenergy της προμήθειας καλωδίων για το γιγαντιαίο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που θα κατασκευάσει η Ørsted στο Maryland.

Φεύγει όμως από το τραπέζι το σενάριο μετοχικής συμμετοχής του δανέζικου ομίλου στην ελληνική εταιρεία, με εξαγορά στρατηγικού ποσοστού, όπως προέβλεπε το αρχικό σενάριο. Η Βιοχάλκο δεν πρόκειται να παραχωρήσει μετοχές της Cenergy στους Δανούς και ετοιμάζεται να διαθέσει πακέτο στην αγορά με placement.

Στην αγορά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μεταξύ των δύο ομίλων έχει επιτευχθεί συμφωνία για επιχειρηματική και μετοχική συνεργασία -γεγονός που πυροδότησε ράλι της μετοχής της Cenergy και μεγάλη άνοδο της μητρικής Βιοχάλκο.

Ομως, πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από τις Βρυξέλλες – όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου- αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Βιοχάλκο δεν πρόκειται να παραχωρήσει ποσοστό της Cenergy στον δανέζικο όμιλο.
 Εν πάση περιπτώσει, αν κλείσει το deal με την Ørsted, η Cenergy θα ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα αυξήσει το παραγωγικό δυναμικό της και παράλληλα θα αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο και σταθερό πελάτη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα