Πολιτική

Οικονόμου: Δεν εξετάζονται lockdown ή μέτρα για τους εμβολιασμένους


«Αυτά είναι τα μέτρα και προχωράμε έτσι», όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν εξετάζονται lockdown ή μέτρα για τους εμβολιασμένους. «Παραμένουμε στη στρατηγική που έχουμε εφαρμόσει», ανέφερε επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση εστιάζει στη προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, συνεχίζει την ενίσχυση του ΕΣΥ και τους ελέγχους εφαρμογής των μέτρων. «Με αυτή τη στρατηγική προχωρούμε για να μείνει η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία, ανοικτή και παράλληλα να ανασχέσουμε τη δυναμική της πανδημίας και να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε», σημείωσε.

Ειδικά για τις Εκκλησίες δήλωσε ότι σύμφωνα με τα μέτρα οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται με τεστ και πως «η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της και η κυβέρνηση τη δική της δουλειά για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε χωρίς εντάσεις και χωρίς προβλήματα εκεί που πάμε να βρούμε λύσεις».

Ερωτηθείς αν θα ήταν λύση η προσωρινή συνένωση ενοριών ώστε ένας νεωκόρος να κάνει αυτή τη δουλειά, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία τη δική της.

Αντίστοιχα απάντησε σε άλλη ερώτηση ποιος θα πληρώνει το πρόστιμο σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων. «Έμφαση πρέπει να δοθεί στο μήνυμα που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπισκοπος, η κυβέρνηση, ότι πρέπει για το επόμενο διάστημα όσοι πιστοί δεν είναι εμβολιασμένοι να πηγαίνουν στις Εκκλησίες με rapid test. Εκεί να εστιάσουμε, να ακολουθήσουμε το κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου. Από εκεί και πέρα η Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα συνδράμει με το δικό της τρόπο και ρόλο», ανέφερε.

Ρωτήθηκε και για το πρόβλημα που παρατηρείται στην εφαρμογή των μέτρων σε κηδείες και μνημόσυνα. «Έχω ήδη απαντήσει. Η Ιερά Σύνοδος έκανε έκκληση στους πιστούς να προσέρχονται με rapid test. Μη ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα βάλει την κύρωση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ ιδιαίτερος χώρος αλλά και ότι είναι χώρος που δεν μπορεί να μείνει εκτός των μέτρων προφύλαξης. Ο καθένας με τον τρόπο και το ρόλο του, και οι Έλληνες θα κάνουν αυτό που πρέπει», απάντησε.

Σχετικά με δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 54% δεν είναι ικανοποιημένο με τη διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία με μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και με την κυβέρνηση να προσπαθεί για την εφαρμογή των μέτρων ώστε να κρατήσουμε την οικονομία και την κοινωνία ανοικτή, να στηρίξουμε το σύστημα υγείας και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση έχοντας επίγνωση ότι είναι σε εξέλιξη μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη», πρόσθεσε.

Για την ίδια δημοσκόπηση και σχετικά με το ποσοστό 66% εκείνων που θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια δεν θα βοηθήσουν, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες στη Ευρώπη που εντόπισε το πρόβλημα και ήδη πάνω από 630 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το αποτύπωμα των αυξήσεων. Είπε επίσης ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει πολύ μεγάλη ένταση. «Έχουμε δώσει ένα πρώτο πακέτο στήριξης. Είμαστε εδώ να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε», συμπλήρωσε.

Επιστρέφοντας στην πανδημία και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρειάζεται rapid test για να μπουν οι ανεμβολίαστοι και στα σούπερ μάρκετ, απάντησε ότι «αν κριθεί από την επιτροπή ή θεωρηθεί σκόπιμο και χρήσιμο να γίνει οτιδήποτε διαφορετικό, θα το δείτε στην ώρα του».

Επίσης αναφερόμενος μετά από σχετική ερώτηση στους εμβολιασμούς των άνω των 60 ετών, είπε ότι τα ραντεβού πρώτης δόσης στο σύνολο του πληθυσμού είναι ικανοποιητικά καθώς κλείστηκαν περίπου 500.000 τον τελευταίο μήνα. «Η κυβέρνηση συνεχίζει με όλα τα διαθέσιμα μέτρα να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη σε όλη την Επικράτεια, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», πρόσθεσε.

Τέλος ρωτήθηκε για την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στην οποία έκανε σύγκριση του κοινωνικού μερίσματος του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιμονή του κ. Τσίπρα να επιδιώκει τη σύγκριση εκείνης της καταστροφικής διακυβέρνησης με όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια. Αυτό που έκανε ήταν να δίνει σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές για λόγους πολιτικούς με ένα χέρι πράγματα και να τα παίρνει όλο το υπόλοιπο διάστημα με το άλλο χέρι. Ήταν η ακραία υπερφορολόγηση που τσάκισε τη μεσαία τάξη, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Έχω μια λίστα με 29 καινούργιους φόρους του κ. Τσίπρα και 20 κινήσεις που λεηλάτησαν τις συντάξεις. Δεν τα ξεχνούν αυτά όσοι τα έχουν υποστεί. Τα θυμούνται οι Έλληνες. Η κυβερνητική πολιτική έχει πάρει από τις πλάτες τους τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των βαρών. Αφού επιδιώκουν σύγκριση ας αναλογιστούν ότι η κοινωνία και θυμάται, και γνωρίζει, και καταλαβαίνει», απάντησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις