Αγορές

Οι τραπεζικές μετοχές δίνουν ώθηση στο χρηματιστήριο


Η έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου «Ηρακλής» που θα βοηθήσει τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να  απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ, αποδεικνύεται ισχυρός καταλύτης για τη χρηματιστηριακή αγορά. Με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αποκομίζουν σημαντικά ημερήσια κέρδη, οι δείκτες του ΧΑ κινούνται ανοδικά.

Στη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος συνέβαλαν και τα ιστορικά ρεκόρ που σημειώθηκαν το προηγούμενο διήμερο στα κρατικά χρεόγραφα, με τη διαμόρφωση επιτοκίου 1,50% στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου και το αρνητικό επιτόκιο (-0,02%)  στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Θετική εικόνα διαμορφώνεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου την τελευταία ώρα εκδηλώνεται ανοδική αντίδραση και οι βασικοί δείκτες έχουν επανέλθει σε θετικό έδαφος.

Η ελληνική αγορά αναμένει τώρα τα «μηνύματα» από το Ecofin και το Eurogroup, όπου θα εκτεθούν οι απόψεις και θα φανούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με τα θέματα του νέου Προϋπολογισμού, τις φοροελαφρύνσεις και το δημοσιονομικό κενό που ενδέχεται να προκύψει.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το καλό κλίμα θα διατηρηθεί στο χρηματιστήριο και η ανάκαμψη θα συνεχισθεί με αργούς ρυθμούς.

Μετοχές και δείκτες

Ενθαρρυντική ένδειξη από τεχνικής πλευράς, η κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 831 μονάδες, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα σημείο ισχυρής βραχυχρόνιας αντίστασης. Αν παραμείνει  και αύριο πάνω από αυτή την  αντίσταση, η ανοδική κίνηση θα συνεχισθεί με πρώτο στόχο τις 857-864 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στις 837,5 μονάδες με κέρδη 0,70% και βρίσκεται σε υψηλό ημέρας.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,50%,  στις 2.076 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,27% και στη συνέχεια κινείται ανοδικά, πραγματοποιώντας άλμα +2,70%. Προηγείται η Πειραιώς με +4,4%. Alpha +3,3%, Εθνική +2,7%, Attica +2,4%, Eurobank +1,6%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: ΕΛΠΕ +1,6%, Lamda +1,5%, ΔΕΗ +1,1%, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ +0,7%. Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες  Coca-Cola -1,1%, Motor Oil, Aegean  και Σαράντης -0,7%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,3%.

Διαβάστε επίσης