Αγορές

Ανοδικά το χρηματιστήριο με ώθηση από τα ομόλογα


Σε τροχιά ανάκαμψης παραμένει το χρηματιστήριο, παίρνοντας ώθηση και από την αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκαν δύο ιστορικά ρεκόρ, με τη διαμόρφωση επιτοκίου 1,50% στη χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς και τον σημερινό δανεισμό του Δημοσίου με αρνητικό επιτόκιο (-0,02%), μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Το κλίμα βελτιώνεται εν αναμονή της έγκρισης του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, που συζητήθηκε σήμερα στο Κολλέγιο Επιτρόπων και αύριο θα πάρει επισήμως πράσινο φως για να μπεί σε εφαρμογή.

Θετική εικόνα διαμορφώνεται και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, που φαίνεται ότι ξεπερνούν τις ανησυχίες για «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή, λόγω τη εισβολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Η ελληνική αγορά αναμένει τώρα τα «μηνύματα» από το Ecofin και το Eurogroup, όπου θα εκτεθούν οι απόψεις και θα φανούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με τα θέματα του νέου Προϋπολογισμού, τις φοροελαφρύνσεις και το δημοσιονομικό κενό που ενδέχεται να προκύψει.
 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το καλό κλίμα θα διατηρηθεί στο χρηματιστήριο και η ανάκαμψη θα συνεχισθεί με αργούς ρυθμούς.

Μετοχές και δείκτες

Επισημαίνουν όμως ότι η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ ισορρόπησε σήμερα στην «κόψη του ξυραφιού», στο σημείο όπου θα κριθεί ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει βραχυχρόνια σε ορίζοντα ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 836,22 μονάδες(+1,48%) και τερμάτισε στις 831,72 με κέρδη 0,93%. Τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι  αν παραμείνει πάνω από τις 831 μονάδες το επόμενο διήμερο, θα ακολουθήσει νέα ανοδική κίνηση μεγαλύτερου εύρους. Σε περίπτωση υποχώρησης η πρώτη στήριξη προσδιορίζεται στις 818 μονάδες.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,69%,  τερματίζοντας στις 2.066,18 μονάδες,
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,23%, πήγε μέχρι +1,80%, και τελικά διατήρησε κάτι λιγότερο από τα μισά κέρδη του, κλείνοντας με άνοδο 1,72%.
Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Βιοχάλκο +4,4%, ΟΛΠ +4%, Πειραιώς +3%, ΔΕΗ +2,7%,  Jumbo +2,5%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,2%, Εθνική +2,1%,  ΕΧΑΕ +1,6%, Alpha Bank +1,5%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil -1,4%,  ΟΠΑΠ -0,6%, Lamda -0,5%, Coca-Cola -2%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Attica Bank με +5,6%. Ακολούθησαν Ιασώ +4,9% και Ολυμπιακή Τεχνική +2,7%.

Διαβάστε επίσης