Αγορές

Οι τράπεζες προβληματίζουν το ΧΑ, συνεχίζεται η πτώση


Το ζήτημα των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών  που έρχεται στο προσκήνιο σε συνάρτηση με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων,  γίνεται καταλύτης επιδείνωσης κλίματος στη χρηματιστηριακή αγορά, επιτείνοντας την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Η διολίσθηση  μετοχών και δεικτών συνεχίζεται σήμερα, με εντεινόμενες πιέσεις στα τραπεζικά χαρτιά, που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες τις τελευταίες μέρες, χάνοντας περίπου 14% σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η δυναμική της αγοράς δεν πρόκειται να αλλάξει με την αναμενόμενη παροχή ψήφου  εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την οποία θα κλείσει ο τρέχων κύκλος πολιτικών εξελίξεων, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα  του χρόνου διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Περισσότερο και από τους κινδύνους που συνεπάγεται για την οικονομία μία μακρά προεκλογική περίδος, αντικείμενο προβληματισμού για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι τώρα οι τράπεζες και αν μπορεί να διευθετηθεί το μέγα πρόβλημα των κόκκινων δανείων χωρίς να χρειασθούν νέες κεφαλαιακές ενέσεις.

Πόσα - και πού θα τα βρουν

Καθώς τις επόμενες εβδομάδες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα περάσουν από το «κόσκινο» των Θεσμών και του SSM, στην αγορά κορυφώνεται η αγωνία για τον «λογαριασμό» που θα βγει με την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Από προχθες ξεκίνησαν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, με μια κυριολεκτική καυτή ατζέντα. Κορυφαίο θέμα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που θα κρίνουν και το μέγεθος των αυξήσεων κεφαλαίων που θα χρειαστούν. Στις 20 Ιανουαρίου θα έρθουν οι επικεφαλής των Θεσμών, οι οποίοι θα κωδικοποιήσουν τα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων και θα διατυπώσουν τις τελικές παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ζήτημα δεν είναι αν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, αλλά πόσα και πώς θα τα καλύψουν.

Η κεφαλαιακή επάρκεια - ή μάλλον το «κεφαλαιακό έλλειμμα» -είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των τραπεζών, καθώς, εκτός των άλλων, τροφοδοτεί σενάρια συγχωνεύσεων των τραπεζών. Έπονται τα ζητήματα των επιχειρησιακών μοντέλων και οι στόχοι της κερδοφορίας.

Μετοχές και δείκτες

Το αυξανόμενο ρίσκο καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,10%,  διαμορφώνοντας κλίμα

Ολες οι μετοχές του κλάδου βρίσκονται στο κόκκινο, με μοναδική εξαίρεση την Attica Bank (+0,7%). Ελλάδος (+0,8%). Alpha Bank -2,7%, Πειραιώς -2,4%, Eurobank -1,4%, Εθνική -0,7%.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,70% υποχωρώντας στις 618,5 μονάδες, κάτω από την περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης που προσδιορίζεται στις 623-620 μονάδες.

Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,85%, στις 1.642,4 μονάδες.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον δύο μετοχές: Βιοχάλκο +1,7% και ΕΧΑΕ +0,8%.
Στον αντίποδα Jumbo -2,3%, Σαράντης, Grivalia και Ελλάκτωρ -1,6%, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα