Τράπεζες

Βουλιάζουν οι μετοχές των τραπεζών- Φόβοι ότι θα χρειασθούν κεφάλαια


Εν μέσω της αρνητικής συγκυρίας που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις και ο φόβος παρενεργειών στην οικονομία και στο δημοσιονομικό μέτωπο, το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών επανέρχεται στο προσκήνιο, προκαλώντας δραματική πτώση και περαιτέρω απαξίωση των μετοχών τους. Μέσα σε 4 μέρες οι τράπεζες έχασαν περίπου το 14% της χρηματιστηριακής αξίας τους, παρασύροντας προς το «βυθό» ολόκληρη την αγορά και τους βασικούς δείκτες του ΧΑ.

Η πολιτική αβεβαιότητα και η προοπτική μιάς μακράς προεκλογικής  περιόδου που θα απορρυθμίσει την οικονομία, επιδεινώνουν το κλίμα στο χρηματιστήριο μεγεθύνοντας τις απώλειες.

Ενώ  η Standard & Poors  σε σημερινή της έκθεση εκτιμά ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα γίνονται τώρα περισσότερο προβλέψιμες, « λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών ρίχνουν οι αναλύσεις ξένων οίκων, που εστιάζουν στους κινδύνους δημοσιονομικής χαλάρωσης και στο θέμα των εκλογών.

Θετικά αντιδρά η αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων υποχώρησαν σήμερα (οι τιμές τους ενισχύθηκαν). Αυτό αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη ότι οι «συντηρητικοί» μακροχρόνιοι επενδυτές εκτιμούν πώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.

 Από ψιλό  κόσκινο

Το πρόβλημα στο χρηματιστήριο εντοπίζεται λοιπόν στις τράπεζες και στα βάρη που θα επωμισθούν προκειμένου να διευθετήσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Καθώς τις επόμενες εβδομάδες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα περάσουν από το «κόσκινο» των Θεσμών και του SSM, στην αγορά κορυφώνεται η αγωνία για τον «λογαριασμό» που θα βγει με την ολοκλήρωση των ελέγχων. 

Από χθες ξεκίνησαν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, με μια κυριολεκτική καυτή ατζέντα. Κορυφαίο θέμα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που θα κρίνουν και το μέγεθος των αυξήσεων κεφαλαίων που θα χρειαστούν. Στις 20 Ιανουαρίου θα έρθουν οι επικεφαλής των Θεσμών, οι ποίοι θα κωδικοποιήσουν τα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων και θα διατυπώσουν τις τελικές παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ζήτημα δεν είναι αν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, αλλά πόσα και πώς θα τα καλύψουν.

Διαβάστε σχετικά: Τα «ντέρμπι» με τους τραπεζίτες!

Η κεφαλαιακή επάρκεια - ή μάλλον το «κεφαλαιακό έλλειμμα» -είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των τραπεζών, καθώς, εκτός των άλλων, τροφοδοτεί σενάρια συγχωνεύσεων των τραπεζών, που έχει αποκαλύψει το Σin. Έπονται τα ζητήματα των επιχειρησιακών μοντέλων και οι στόχοι της κερδοφορίας.

Μετοχές και δείκτες

Το αυξανόμενο ρίσκο καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, προχωρώντας σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις – όπως φάνηκε σήμερα από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών και τις εντεινόμενες πιέσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,40% και εν συνεχεία βυθίστηκε στο -7,17%, προκαλώντας προς στιγμήν μικροπανικό στην αγορά. Ανακάμπτοντας την τελευταία ώρα των συναλλαγών, τερμάτισε με απώλειες 5,06%. Ολες οι μετοχές του κλάδου βρίσκονται στο κόκκινο,   με μοναδική εξαίρεση την Τρ. Ελλάδος (+0,8%). Πρώτη σε απώλειες η Εθνική (-7,4%). Ακολούθησαν Alpha Bank -6,2%, Πειραιώς -3,5%, Attica -3%, Eurobank -1,9%.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε -2,03% στις 617,11 μονάδες και έκλεισε στις 622,78 υποχωρώντας κατά 1,13%. Ανησυχητική ένδειξη για το συνέχεια το γεγονός ότι έπεσε κάτω από την περιοχή  της πρώτης βραχυχρόνιας στήριξης που προσδιορίζεται στις 623-620 μονάδες.
 Αναλυτές επισημαίνουν επίσης ως αρνητικό στοιχείο το  ότι η πτώση συντελέσθηκε με αυξημένο τζίρο (40,6 εκατ. ευρώ, συν 11 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων)

Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,22%, τερματίζοντας στις 1.656,86 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο Σαράντης +3,1%,  Μυτιληναίος +2,7%, Ελλάκτωρ +1,4%, ΟΠΑΠ +1%.  Με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil και ΑΔΜΗΕ -2,3%, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ -1,4%, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Grivalia -1,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα