Αγορές

Οι τράπεζες πήραν πάλι τη σκυτάλη της ανόδου στο ΧΑ


Μετά από τρεις μέρες πιέσεων και απωλειών η χρηματιστηριακή αγορά  ανακάμπτει, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά. Η θετική έκβαση του τριήμερου τεστ αντοχών και στηρίξεων δημιουργεί ελπίδες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Όμως, καθοριστική παράμετρος θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, υπό την επίδραση των αποφάσεων που θα ανακοινώσει αύριο η ΕΚΤ για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Αναμένεται ότι ο Ντράγκι – που βρίσκεται στην πόρτα εξόδου από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα - θα ανακοινώσει αύριο επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση, με μηνιαίες αγορές χρεογράφων 30 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο, που θα συνδυασθούν με πρόσθετες κινήσεις για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πήχυς τοποθετείται ψηλά και γι αυτό οι αποφάσεις μπορεί απογοητεύσουν τις αγορές, προκαλώντας πρόσκαιρη αναταραχή που θα επηρεάσει αναπόφευκτα ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο εσωτερικό μέτωπο, θετικό καταλύτη μπορεί να αποτελέσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις για επιτάχυνση μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, όπως η πώληση των στρατηγικών πακέτων που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία του αεροδρομίου και στα ΕΛΠΕ.

Προς το παρόν, παρά την ισχυρή ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών στο ΧΑ, η επιφυλακτικότητα διατηρείται. Αρνητικό κλίμα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, που παραμένουν υπό πίεση και οι αποδόσεις τους ανέβηκαν σήμερα. Η απόδοση του 10ετούς, που είχε πέσει στο 1,53%, πήγε μέχρι 1,72%.

 Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το ΧΑ δημιουργεί βάση απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει η επόμενη ανοδική κίνηση. Κρίσιμο σημείο για τον ΓΔ είναι οι 850 μονάδες, οι οποίες αποδείχθηκαν τις τελευταίες μέρες ισχυρή στήριξη.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα με διακυμάνσεις, σημειώνοντας χαμηλό -0,67% στις 844,14 μονάδες και υψηλό +0,91% στις 857,58. Τερμάτισε στις 857,30 μονάδες, με άνοδο 0,88%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,23%, στις 2.129,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε -1,08% την πρώτη ώρα των συναλλαγών και εν συνεχεία γύρισε ανοδικά κλείνοντας + 2,69% στο απόλυτο υψηλό ημέρας. Πειραιώς +3,7%, Attica +3,5%, Εθνική +2,8%, Eurobank +2,5%, Alpha +2,4%,.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Φουρλής +4%, Jumbo +3,8%, Aegean +2,3%,   Cenergy +2,1%, ΔΕΗ +1,8%, Βιοχάλκο +1,6%, Coca Cola +1%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν τα ΕΛΠΕ (-4%). Η μεγάλη πτώση αποδίδεται στην απόφαση του ομίλου Λάτση να μην πουλήσει τώρα το μερίδιο του, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει την πώληση του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ -2,4%,  Motor Oil -0,8%,  ΟΠΑΠ -0,6%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +5,8%, Quest και Αβαξ +2,4%,  Intracom +2,3%, MIG +2,2%

Διαβάστε επίσης