Αγορές

Αντίδραση στο ΧΑ – Βάση οι 850 μονάδες


Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στο χρηματιστήριο, μετά από έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων. Κινητήριος μοχλός οι τραπεζικές μετοχές, που κερδίζουν σταδιακά έδαφος, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά.
Όμως, παρά τη βελτίωση της συνολικής εικόνας στο ταμπλό, η επιφυλακτικότητα διατηρείται και η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική.

Αρνητικό κλίμα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, που παραμένουν υπό πέδη και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν. Στο 1,71% η απόδοση του 10ετούς, που είχε πέσει στο 1,53%.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε αναζήτηση νέων στηρίξεων, απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει η επόμενη ανοδική κίνηση. Αρνητικό στοιχείο οι συνεχιζόμενες εκροές από τραπεζικές μετοχές και εμποροβιομηχανικά blue chips, όπου τις θέσεις ξένων funds παίρνουν εγχώρια χαρτοφυλάκια που στηρίζουν την αγορά.

Σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης τις επόμενες μέρες θα είναι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, υπό την επίδραση των αποφάσεων της ΕΚΤ. Αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση, που θα αρχίσει τον Οκτώβριο με μηνιαίες αγορές χρεογράφων 30 δισ. ευρώ και θα συνδυασθούν με πρόσθετες κινήσεις για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πήχυς τοποθετείται ψηλά και γι αυτό οι αποφάσεις της ΕΚΤ μπορεί απογοητεύσουν τις αγορές, προκαλώντας πρόσκαιρη αναταραχή που θα επηρεάσει ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Στο ΧΑ κρίσιμο σημείο για τον ΓΔ είναι οι 850 μονάδες, που μπορεί να αποτελέσουν ισχυρή βάση στήριξης και αφετηρία ανάκαμψης.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,34% στις 852,5 μονάδες. Άνοδο 0,45% σημειώνει ο FTSE25, στις 2.113,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,08% μέχρι +1,94%. Τώρα κερδίζει 1,45% στις 779,6 μονάδες. Προηγείται η Attica Bank με +2,8%. Πειραιώς +1,9%, Εθνική, Alpha και Eurobank +1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips  Cenergy, Jumbo και Φουρλής +2%,  ΔΕΗ +1,2%, Μυτιληναίος και Σαράντης +0,9%, Coca Cola +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν τα ΕΛΠΕ (-4%), λόγω της απόφασης του ομίλου Λάτση να μην πουλήσει τώρα το μερίδιο του, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει την πώληση του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο. Ακολουθούν Motor Oil -1,5%,  ΟΠΑΠ, Τιτάν και Ελλάκτωρ -0,8%.

Διαβάστε επίσης