Αγορές

Οι τράπεζες οδηγούν σε ανάκαμψη το χρηματιστήριο


Ευμετάβλητο σκηνικό διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια, καθώς η παρατηρούμενη ¨εκρηξη” ανεργίας στις ΗΠΑ εντείνει τον προβληματισμό και τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας αποτελεί η κλιμακούμενη σινοαμερικανική αντιπαράθεση.

Στο κόκκινο κινούνται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX -0,75%, FT100 -1,50%), υποχωρούν έως και 5% οι τιμές του πετρελαίου, εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα.

Στο ΧΑ η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών στηρίζει τον ΓΔ, περιορίζοντας τις απώλειες του στο -0,20%.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική αγορά  βρίσκεται σε “σταυροδρόμι επιλογών”, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Αντικείμενο προβληματισμού οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους κλάδους και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν  οι τράπεζες λόγω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και αδυναμίας πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο στους δείκτες, που κατέγραψαν χαμηλά ημέρας κατά το πρώτο δεκάλεπτο των συναλλαγών. Στη συνέχεια πήραν ανοδική κατεύθυνση και τώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε -1,08% στις 601,75 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 606,8 με απώλειες 0,20%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,25%, υποχωρώντας στις 1.447,8 μονάδες.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης έχει κινηθεί ο τραπεζικός δείκτης: Ξεκίνησε με απώλειες 1,18% και τώρα έχει γυρίσει  σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 2,20%. Eurobank +3%, Attica +2%, Εθνική και Alpha +1,4%, Πειραιώς +1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Ελλάκτωρ με +2,4%. Aegean +2%, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%,  ΟΠΑΠ +0,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Φουρλής -1,7%,  ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ -1,3%, ΕΛΠΕ -1%, Coca-Cola και Jumbo -0,6%.

 Στα mid caps MIG +2,8%, Κέκροψ +2,6%, Ελτον +1,2%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Ιντρακάτ -3,3%, Intralot -2%

Διαβάστε επίσης