Αγορές

Οι τράπεζες κράτησαν όρθιο το ΧΑ- Επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές


Το ΧΑ πρόλαβε να κλείσει με αξιόλογα κέρδη - κυρίως στο τραπεζικό ταμπλό (+2,5%), πριν φθάσουν εδώ τα "απόνερα" της αναταραχής που ξεκίνησε με το άνοιγμα της Wall Street, όπου ο Dow JOnes χάνει 1,6%, ο S&P υποχωρεί κατά 2,5%, ενώ ο Nasdaq βυθίζεται στο -3,7%!

 Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς και οι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολουθούν τη Wall Street στην "κατηφόρα".  Ποταμοί χρήματος κινούνται από τα χρηματιστήρια προς τα ομόλογα, που ενισχύονται σήμερα και οι αποδόσεις υποχωρούν θεαματικά. Κατά 7 μονάδες βάσης πέφτει η απόδοσης του 10ετούς γερμανικού, 5 μβ του αντίστοιχου ελληνικού. 

Η αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία  των αγορών εντείνεται, καθώς αναζωπυρώνονται οι Οι, που θα πλήξει όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους και θα προσθέσει δημοσιονομικά προβλήματα σε πολλές χώρες.

Στο ΧΑ,παρά τη θετική εικόνα στο ταμπλό, κυρίαρχο στοιχείο παραμένει η επιφυλακτικότητα, που "μεταφράζεται" σε υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό συνολικό τζίρο.

 Βαρόμετρο και λοκομοτίβα της αγοράς αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όμως εμφανίζουν αυξημένη μεταβλητότητα. Ο κλάδος και οι προοπτικές του αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού, λόγω του αναμενόμενου νέου κύματος επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες.

 Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος οι εταιρείες μετάλλων-μεταλλουργίας, που επωφελούνται από τη μεγάλη άνοδο των τιμών όλων των βασικών μετάλλων - ειδικά του αλουμινίου και του χαλκού.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές στους δείκτες, που βρέθηκαν γρήγορα στο κόκκινο. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση, αλλά την τελευταία ώρα οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση και τα κέρδη περιορίστηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,27% μέχρι +1,18% και έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 868,41 μονάδες.
.Ο FTASE25 κέρδισε 0,61%, κλείνοντας στις  2.078,89 μονάδες. Οριακή μεταβολή -0,07% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,35% και γυρίζοντας ανοδικά πήγε μέχρι +3,97%. Τερμάτισε με άνοδο 2,49%. Στην πρώτη θέση η Attica Bank +5%. Ακολούθησαν Alpha +3,9%, Εθνική +3%, Πειραιώς +2,8%, Eurobank +0,8%.  Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο με +4,3%. Μυτιληναίος +3,1%, ΕλβάλΧαλκόρ +2,8%, Lamda +2,1%, Aegean +0,6%.

Στο κόκκινο ΟΛΠ -2,3%, ΔΕΗ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, τιτάν -0,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα