Αγορές

Οι τράπεζες φρέναραν το ΧΑ


Ρευστό σκηνικό και αβέβαιες προοπτικές στο ΧΑ, καθώς οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να χάνουν έδαφος, ανακόπτοντας και επιβραδύνοντας την ανοδική κίνηση της αγοράς.

Μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πάλι στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

 Περιορισμένη η επίδραση από τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν πολλές εισηγμένες, όπως και από την είδηση ότι ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh/VolkerWessels που έχει 33,6% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποκτά στρατηγική συμμετοχή και στην "Ελλάκτωρ".

Η μεταβλητότητα αυξάνεται ενόψει του αυριανού κλεισίματος των Παραγώγων,όπου μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν σημαντικές ανοιχτές θέσεις.

 Με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, καθώς η ζήτηση μετοχών για κάλυψη ανοιχτών θέσεων αντιστάθμιζε τις πιέσεις από τις ρεσυτοποιήσεις προς κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών.

Σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος  (43 εκατ. ευρώ), υποδηλώνει στάση αναμονής από μεγάλα χαρτοφυλάκια και διαχειριστές, που εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο.

Μετοχές και δείκτες

Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από την στήριξη των 657-663 μονάδων, ώστε να επιχειρηθεί νέα ανοδική κίνηση  σε περίπτωση βελτίωσης του κλίματος.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σήμερα από τις 655,68 μονάδες (-0,83%) μέχρι τις 664,49 (+0,50%). Ανακάμπτοντας την τελευταία ώρα, κάλυψε τις απώλειες και τερμάτισε στα υψηλά ημέρας, στις 663,25 μονάδες, με κέρδη 0,31%.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,27%, κλείνοντας στις 1.589,75 μονάδες.

Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης, πήγε από -2,51% μέχρι -0,35%. Τερμάτισε περίπου στα μισά αυτής της διαδρομής, καταγράφοντας απώλειες 1,21%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου.  Alpha -1,7%, Εθνική -1,6%, Attica Bank -1,2%, Eurobank -1%.Αμετάβλητη η Πειραιώς, Τρ. Ελλάδος -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Βιοχάλκο με άλμα +8,5%. Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,9%, Aegean  +2,5%, Μυτιληναίος +3%, Motor Oil +2,5%. H Ελλάκτωρ που σημείωσε χθες +30%, πήγε +11,2% και τερμάτισε +2%%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -2,6%, ΑΔΜΗΕ -1,5%,  Σαράντης +1,3%, Φουρλής -0,8%, Τιτάν -0,7%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Intercontinental +2,6%, Ολυμπιακή Τεχνική +2,5%   AutoHellas +2,3%, Intracom και Cenergy +2%.

Στο κόκκινο Quest -2,4%, Ευρωπαϊκή Πίστη -1,4%, Κρι-Κρι -1,3%, MIG -1%.

Διαβάστε επίσης