Τράπεζες

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγουν στις αγορές


Θα αντλήσουν φθηνό χρήμα με ομολογιακές εκδόσεις. Ανοιξε το δρόμο η επιτυχής έξοδος του Δημοσίου

Φθηνό χρήμα ετοιμάζονται να αντλήσουν από τις διεθνείς χρηματαγορές οι ελληνικές τράπεζες, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους και να ανοίξουν τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία – αλλά πρωτίστως για να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να αντιμετωπίσουν το «κόστος» από την επιχειρούμενη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Είναι η λύση που θα απομακρύνει τον κίνδυνο να απαιτηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες θα επιβάρυναν τους μετόχους ή θα έφερναν κάποιες τράπεζες στα πρόθυρα κρατικοποίησης.

Τον δρόμο άνοιξε η επιτυχής έξοδος του ελληνικού Δημοσίου με έκδοση 5ετούς ομολόγου, που επιβεβαίωσε και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα, προλειαίνοντας το έδαφος για τις τράπεζες – και για άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι τραπεζίτες περίμεναν πολύ καιρό αυτό το εγχείρημα και προετοίμαζαν το έδαφος για να ακολουθήσουν τα βήματα του Δημοσίου, πραγματοποιώντας επαφές με διεθνείς οίκους. Στο τραπέζι των συζητήσεων είχαν μπει τους τελευταίους μήνες πολλά σχέδια  καλυμμένων ομολογιακών εκδόσεων και άλλων που συναρτώνται με τιτλοποιήσεις απαιτήσεων.

Πρόσφορο έδαφος

Η προσπάθεια διευκολύνεται τώρα, μετά την επιτυχή έξοδο του Δημοσίου, την οποία αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας – αλλά και αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών και των χρεογράφων τους.

Προτεραιότητα για τις τράπεζες αποτελεί η έκδοση χρεογράφων της κατηγορίας Τier 2,  δηλαδή η άντληση (δανειακών) κεφαλαίων που μπορούν να υπολογισθούν στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Το έδαφος στις αγορές είναι πρόσφορο, καθώς οι αποδόσεις των εταιρικών και κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης κινούνται σε χαμηλά επίπεδα,  των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται – και θα υποχωρήσουν περαιτέρω, ενώ η ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει στο μηδέν τα επιτόκια του ευρώ για χρονική περίοδο μεγαλύτερη απ ό,τι αναμενόταν.

Στήριξη για κόκκινα δάνεια

Υπ’ αυτές τις συνθήκες εκδηλώνεται αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι συνθήκες για εκδόσεις χρεογράφων από τις μικρότερες τράπεζες της ευρωζώνης.

Το άνοιγμα της αγοράς των κρατικών ομολόγων επιτρέπει τώρα στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους για νέες εκδόσεις

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει από τα τέλη του περασμένου έτους «στα σκαριά» μια έκδοση ομολόγου Tier-2, προς άντληση κεφαλαίων που είναι αναγκαία  για τη διαμόρφωση του δείκτη επάρκειας σύμφωνα με τις υποδείξεις του SSM.

Άλλες τράπεζες σχεδιάζουν εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων, που έχουν και τις καλύτερες βαθμολογίες από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι κινήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες. Χρονικό ορόσημο και προϋπόθεση αποτελεί η οριστικοποίηση των δύο σχεδίων - της Τράπεζας Ελλάδος και του ΤΧΣ – για την στήριξη των τραπεζών στην προσπάθεια δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων και εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Διαβάστε επίσης