Τράπεζες

Αγώνας δρόμου για τις τράπεζες!


«Γκαζώνει» η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία και την υλοποίηση των σχεδίων ΤΧΣ και Τρ. Ελλάδος για τη μείωση κόκκινων δανείων

Εντελώς οριακά έχουν γίνει τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των τριών σημαντικών σχεδίων υποστήριξης της σταθερότητας των τραπεζών και η κυβέρνηση καλείται, μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Φεβρουαρίου, να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της για να πάρει, αμέσως μετά, το λόγο η Κομισιόν.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στα θέματα του χρηματοπιστωτικού φακέλου του μεταμνημονιακού προγράμματος έχει βαρύνει ήδη από τον Δεκέμβριο, όταν η κυβέρνηση έχασε τη συμφωνημένη προθεσμία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και παρέτεινε για δύο μήνες την ισχύ του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη.

Εξάλλου, το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις βρίσκεται στα συρτάρια του ΤΧΣ από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ήδη φθάνουμε στον Φεβρουάριο του 2019 και η επεξεργασία του δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τη νευρικότητα στις Βρυξέλλες επιτείνει το σχεδόν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει πλέον για την έγκριση των μέτρων υποστήριξης των τραπεζών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μπροστά της μόλις δύο μήνες κανονικής λειτουργίας, πριν φθάσουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και την εκλογή από το Ευρωκοινοβούλιο του νέου προέδρου της Κομισιόν, που αναμένεται με μεγάλη ανησυχία, λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν τη θέση των τραπεζών και προκαλούν συνεχή «αιμορραγία» των αποτιμήσεών τους στο Χρηματιστήριο, δίνοντας «όπλα» σε όσους θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των τραπεζικών μετοχών και αποθαρρύνοντας πιθανούς αγοραστές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Euro Working Group δίνει πολύ «σφιχτή» προθεσμία στο υπουργείο Οικονομικών να διευθετήσει τις τρεις σοβαρές εκκρεμότητες για τις τράπεζες:

  1. Για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα βασίζεται στο κυπριακό σχέδιο «Εστία», θα πρέπει το συντομότερο να ολοκληρωθεί η μελέτη της PriceWaterhouseCoopers για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μέσω της οποίας θα «χαρτογραφηθούν» τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα υπολογισθεί, όπως έχουν ζητήσει οι θεσμοί των δανειστών, το κατάλληλο ύψος για το όριο προστασίας με βάση την εμπορική αξία των κατοικιών. Από την έρευνα θα ποσοτικοποιηθεί η επίπτωση της νέας ρύθμισης στις τράπεζες, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό, που θα επιδοτήσει τις δόσεις ρυθμισμένων στεγαστικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απορρίπτουν οποιαδήποτε σκέψη για νέα παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη.
  2. Για να προχωρήσει η επεξεργασία των σχεδίων ΤΧΣ και ΤτΕ από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν απαιτείται το συντομότερο να σταλεί στην DG Comp όχι ένα γενικό περίγραμμα των σχετικών προτάσεων, αλλά το πλήρες σχέδιο των δύο νομοθετικών ρυθμίσεων που θα χρειασθούν, για να μπορέσει αφενός το Δημόσιο να προσφέρει κρατικές εγγυήσεις σε τιτλοποιήσεις (σχέδιο ΤΧΣ), αλλά και για να αναλάβει τη δέσμευση πληρωμής αναβαλλόμενων επιστροφών φόρων, ανεξάρτητα από το ύψος της τραπεζικής κερδοφορίας (σχέδιο ΤτΕ). Χωρίς τα τελικά σχέδια των νομοθετικών ρυθμίσεων είναι αδύνατο να κρίνει η DG Comp αν υπάρχει λόγος απαγόρευσης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ή αν τα σχέδια μπορούν να προχωρήσουν.
Διαβάστε επίσης