Τράπεζες

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για «καλές» ΑΜΚ!


Μικρές οι ανάγκες, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Θα καλυφθούν χωρίς να υποστούν πλήγμα οι μέτοχοι.

Ένα νέο γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες, αλλά αυτή οι φόρα οι μέτοχοι δεν θα βγουν… κουρεμένοι, όπως συνέβη με τις ανακεφαλαιοποιήσεις στη διάρκεια της κρίσης, καθώς οι ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν είναι σχετικά μικρές και δεν θα υπάρξουν «τραυματικές» αυξήσεις κεφαλαίου.

Ως τώρα, οι επενδυτές ζούσαν με τον φόβο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επέμενε σε παλαιότερη θέση του, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα έπρεπε προληπτικά να ενισχυθούν με νέα κεφάλαια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Το Ταμείο είχε προτείνει αυτό το ποσό να προέλθει και από τα κεφάλαια του δανείου των 86 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για τη στήριξη των τραπεζών αλλά έμειναν, τελικά, αναξιοποίητα.

Τελικός κριτής για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν είναι το Ταμείο, αλλά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, ο SSM. Όμως, θα δημιουργούνταν σοβαρότατες επιπλοκές, αν το Ταμείο και ο SSM είχαν χαοτικές διαφορές ως προς την εκτίμηση των αναγκών του τραπεζικού συστήματος.

Αυτή η αβεβαιότητα, ενόψει των αποφάσεων του SSM, που αναμένονται στα τέλη του έτους με αρχές του επόμενου, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έχει από χθες τελειώσει, καθώς το Ταμείο σχολίασε, μέσω της έκθεσης του άρθρου IV, θετικά τη διαδικασία των τεστ αντοχής, από την οποία φάνηκε ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο για τις οικονομικές εξελίξεις.

Το ΔΝΤ, επιμένοντας σε μια αυστηρή γραμμή, εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα έχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για να καλυφθούν εντός του 2019, όμως προσδιόρισε το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων σε αρκετά χαμηλό επίπεδο. Όπως εκτιμά, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (εξαιρείται η Alpha, που δεν θα χρειασθεί νέα κεφάλαια) θα πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση με ένα συνολικό ποσό 1,3 – 1,9 δισ. ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι το ποσό αυτό είναι απολύτως διαχειρίσιμο και θα καλυφθεί με «καλές» Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, δηλαδή χωρίς να εκδοθούν νέες μετοχές σε χαμηλές τιμές, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρές απώλειες στους παλαιούς μετόχους.

Αντίθετα, οι τράπεζες μπορούν πλέον να προσελκύσουν επενδυτές και να διαθέσουν μετοχές σε ικανοποιητικές τιμές, προβάλλοντας την επιταχυνόμενη διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους και την προσπάθεια βελτίωσης της κερδοφορίας, σε ένα σαφώς βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, που θα χαρακτηρίζεται από επιτάχυνση της ανάπτυξης και μακροοικονομική σταθερότητα.

Ουσιαστικά, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα προβληθούν στους ξένους επενδυτές ως το καταλληλότερο χρηματοοικονομικό εργαλείο για να στοιχηματίσει κανείς στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το μακρόχρονη περιπέτεια της κρίσης.

Εξάλλου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες όχι μόνο με έκδοση μετοχών, αλλά και με υβριδικές εκδόσεις χρέους μετατρέψιμου υπό όρους σε μετοχές, οι οποίες σύντομα θα μπορούν να «περπατήσουν» στην αγορά και μάλιστα χωρίς υπερβολικά υψηλά κόστη δανεισμού.

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των οίκων αξιολόγησης, γι’ αυτό και ερμηνεύεται θετικά η τελευταία ανακοίνωση του οίκου Moody’s, ο οποίος χαρακτήρισε «άνετη» την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, εκφράσθηκε θετικά για την προσπάθεια μείωσης των προβληματικών δανείων και προανήγγειλε αναβαθμίσεις της αξιολόγησης των τραπεζών, αλλάζοντας την προοπτική (outlook) από «σταθερή» σε «θετική».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα