Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στο χρηματιστήριο


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται πάλι το χρηματιστήριο, ενώ στις διεθνείς αγορές διαμορφώνεται ρευστό σκηνικό, με αρνητικό καταλύτη τις ανησυχίες για την πορεία της γερμανικής και της αμερικανικής οικονομίας, που φαίνεται ότι οδεύουν προς την ύφεση.

Πηγές αβεβαιότητας παραμένουν επίσης η πολιτική κρίση στην Ιταλία, ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος και η ένταση με το Ιράν.

Στο εσωτερικό μέτωπο κυριαρχούν τα θέματα των τραπεζών, των αποκρατικοποιήσεων και των επικείμενων  διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, με το οποίο συναρτώνται οι δυνατότητες υλοποίησης κυβερνητικών σχεδίων και εξαγγελιών για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συναλλακτική άπνοια επικρατεί σήμερα  στο ΧΑ και οι δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις, έχοντας πάρει ανοδική κατεύθυνση τα τελευταία λεπτά. Εικόνα σταθεροποίησης στην αγορά ελληνικών ομολόγων, μετά από δύο ημέρες μικρής αποκλιμάκωσης των αποδόσεων.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι καθώς πολλά ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν ουσιαστικά αδρανή λόγω θερινών διακοπών, η ελληνική αγορά είναι πολύ «ρηχή» και εύκολα χειραγωγήσιμη. Το σκηνικό μπορεί λοιπόν να αλλάξει τις επόμενες ώρες-ημέρες, με επιλεκτικές κινήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Μετοχές και δείκτες

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που γίνονται και σήμερα μοχλός ανάκαμψης. Μετά από διακυμάνσεις μικρού εύρους την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο κλαδικός τους δείκτης έχει πάρει ανοδική κατεύθυνση και ενισχύεται συνεχώς.
 Αυτή την ώρα κερδίζει 1,90% και βρίσκεται σε υψηλό ημέρας. Προηγούνται Πειραιώς και Eurobank  με +2,6%. Εθνική +2,2%,  Alpha Bank +1,8%, Attica +0,3%.
 Ο Γενικός Δείκτης  σημειώνει άνοδο 0,65% στις 835 μονάδες. Κατά 0,80% ενισχύεται ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Lamda +4%,  Ελλάκτωρ +1,6%, Coca-Cola, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ +1%, Βιοχάλκο +0,8%.

Με απώλειες Aegean -1,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%, ΟΤΕ -0,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Σαράντης -0,4%.

Διαβάστε επίσης