Αγορές

Μόνο η ΔΕΗ «δίνει ρεύμα» στο χρηματιστήριο


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, μετά από δύο εβδομάδες απωλειών και μία ισχυρή ανοδική αντίδραση, που αναθέρμανε τις ελπίδες για σταθεροποίηση-ανάκαμψη. Καταλύτης οι διεθνείς εξελίξεις που συντηρούν την αβεβαιότητα, προσθέτοντας ρίσκο στις αγορές.

Νευρικότητα επικρατεί τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στο ΧΑ και οι βασικοί δείκτες κινούνται  με διακυμάνσεις χωρίς κατεύθυνση, έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο. Ανάλογη εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες σημειώνουν μικρές μεταβολές.

Σε ανοδική διορθωτική τροχιά κινούνται οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, όπου οι τιμές ενισχύονται, μετά από δύο ημέρες ισχυρών πιέσεων. Κατά 2-3 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών χρεογράφων και των χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, ενώ ανεβαίνουν των ιταλικών.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πέφτει κατά  2 μ.β. στο 2% και του 5ετούς  κατά 4,6 μ.β. στο 1,167%.

Μετοχές και δείκτες

Στο χρηματιστήριο «ανεμοδείκτης» παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραφαν μικρές απώλειες, τις οποίες στη συνέχεια υπερκάλυψαν, δίνοντας ανοδική κατεύθυνση στην αγορά. Ομως η άνοδος έφερε ρευστοποιήσεις και νέες πιέσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,50%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι +1,59%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,25%% στις 826,2 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ -0,33% και +0,59%.
Απώλειες 0,40% σημειώνει ο FTASE25 στις  2.024,5 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο οριακά η Alpha (+0,1%). Αμετάβλητη η Εθνική, Πειραιώς -0,9%, Eurobank -1,4%, Attica -2,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ, που πήγε +5% και τώρα βρίσκεται στο +2%.  Ακολουθούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΛΠ  +1,1%,  Βιοχάλκο και Φουρλής +1,1%, Μυτιληναίος και Lamda +0,6%.
 Στο κόκκινο Τιτάν -2,4%, ΕΛΠΕ -1,4%, Coca-Cola -1%, Motor Oil και ΕΧΑΕ -0,7%.

Διαβάστε επίσης