Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν ανοδική κατεύθυνση στο χρηματιστήριο


Στα υψηλά ημέρας  τερμάτισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες, με ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η αγορά βρίσκεται στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου, διαμορφώνοντας προς το παρόν καινούργια υψηλότερα επίπεδα στήριξης.

Η ολική επαναφορά θετικών προσήμων και τα αξιόλογα intraday κέρδη στο τραπεζικό ταμπλό, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον και τον μεγάλο τζίρο τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, δημιουργούν προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάλι αντιμέτωπος με την ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 775 μονάδων. Σήμερα την υπερέβη οριακά. Αν η διάσπαση αυτή επιβεβαιωθεί αύριο και τη Δευτέρα, επόμενο στόχο αποτελούν οι 800 μονάδες – και εν συνεχεία οι 830.

Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στα θέματα των κόκκινων δανείων και στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, που θα αποτελέσουν οδηγό για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Τα δεδομένα και οι προοπτικές  όπου βασίσθηκε η μεγάλη άνοδος των τελευταίων μηνών δεν έχουν αλλάξει, ούτε υπάρχουν γεγονότα ή εξελίξεις που θα  δικαιολογούσαν  αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς. Αν προκύψει λοιπόν διόρθωση, θα είναι τεχνικού χαρακτήρα, με μικρή χρονική διάρκεια. Θα αναζωογονήσει την αγορά, θα επιτρέψει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και θα διευκολύνει την είσοδο φρέσκου χρήματος.

Μετοχές και δείκτες

Με διακυμάνσεις μικρού εύρους και χωρίς σαφή κατεύθυνση κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Εν συνεχεία πήραν ανοδική κατεύθυνση και μετά από πρόσκαιρη διόρθωση τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας.

Στο απόλυτο υψηλό ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας με +0,64%  στις 778,42 μονάδες, ενώ σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό -0,59%.

Ένα ψυχολογικό όριο υπερέβη μετά από πολύ καιρό ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.000,66 μονάδες, με άνοδο 0,60%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -1,73%, ανέκαμψε στο +1,76%  και έκλεισε με κέρδη 1,67%. Στις πρώτες θέσεις η Attica Bank και η Πειραιώς που γύρισαν από -2% σε +5,4% και +5,2% αντίστοιχα. Alpha  +1,5%, Εθνική +1,1%, Eurobank +1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Grivalia και Motor Oil +2,5%, Ελλάκτωρ +1,4%, Σαράντης και Φουρλής περίπου +1%, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,6%  ΑΔΜΗΕ +1,1%, Motor Oil +0,9%, ΟΤΕ +0,4%.
Στον αντίποδα Μυτιληναίος -0,8%, ΕΧΑΕ και  Jumbo -0,6%,  ΕΛΠΕ -0,3%

Διαβάστε επίσης