Πολιτική

Οι νεκροί της πανδημίας δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό


Το ωστικό κύμα από την αποκαλυπτική μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα έχει ταρακουνήσει συθέμελα το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δημιουργεί συνθήκες ακραίας πόλωσης και αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, που αναμένεται να κορυφωθεί-σε επίπεδο αρχηγών- κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

 Προκαλεί, όμως, εσωκομματικές εντάσεις και έντονες συζητήσεις, κυρίως εντός της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα όσα αποκαλύπτουν Τσιόδρας και Λύτρα στη μελέτη τους, δίνουν το έναυσμα στο Κίνημα Αλλαγής υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, να οξύνει την αντιπολιτευτική του ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς της στο θέμα.

Για την κυβέρνηση, η κρίση που προκλήθηκε από τη μελέτη των δύο επιστημόνων, είναι ίσως η δυσκολότερη σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο που έχει διαχειριστεί έως τώρα. Με εμφανή αμηχανία, η κυβέρνηση έπαιξε εξ΄αρχής το «χαρτί» της άγνοιας του πρωθυπουργού για τη συγκεκριμένη μελέτη, θέλοντας να τον τοποθετήσει μακριά από το κάδρο των ευθυνών. Είναι προφανές, μάλιστα, ότι τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου επιχειρεί έστω και εμμέσως να μετακυλήσει τις ευθύνες για τη μη «αξιοποίηση» της μελέτης στα χαμηλότερα κλιμάκια, που πέραν πάσης αμφιβολίας, έλαβαν γνώση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι δύο καθηγητές.

Η σύνδεση με τον ανασχηματισμό, τη μετακίνηση Κικίλια και την αποπομπή Κοντοζαμάνη

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί εντός της Νέας Δημοκρατίας, που συνδέουν τη μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας και την αποπομπή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, με την επίμαχη μελέτη και το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε, στη «λογική» που αυτή επίτασσε, δηλαδή τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Κουρουμπλή και η διαφοροποίηση Ξάνθου

Το μείζον ζήτημα είναι ποιος φέρει την ευθύνη που  δεν έγιναν τα παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έστρεψε πυρά του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποκαλεί ψεύτη, επικαλούμενος τις δηλώσεις που είχε κάνει εντός της Βουλής προ ημερών, όταν υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να υποδεικνύουν ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ ανεβάζει τα ποσοστά θνητότητας. Σύσσωμα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαπολύσει μετωπική επίθεση προς την κυβέρνηση, που αναμένεται να συνεχιστεί στους ίδιους υψηλούς τόνους και στη Βουλή.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έχει να διαχειριστεί και μια μίνι κρίση στο εσωτερικό του, που προέκυψε από το θέμα των ημερών, τη μελέτη Τσιόδρα-Λύρα. Διέγραψε από την ΚΟ του κόμματος τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, μετά τις δηλώσεις περί «δολοφόνων» που έκανε στη Βουλή, αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τη σαφή διαφοροποίηση από την κομματική γραμμή του Ανδρέα Ξάνθου, πρώην υπουργού Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρέπει να «εργαλειοποιείται» πολιτικά η μελέτη των επιστημόνων.

Το Κίνημα Αλλαγής, υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, βρήκε πρόσφορο έδαφος από το σάλο που προκάλεσε η μελέτη, να εκδηλώσει σαφή αντικυβερνητική ρητορική και να οξύνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο, θέλοντας να καταδείξει με σαφήνεια το πολιτικό του στίγμα στη νέα, γι’ αυτό εποχή.

Στο ίδιο επιθετικό μήκος κύματος προς την κυβέρνηση κινούνται και τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, τα οποία εξαπολύουν μύδρους κατά του Μαξίμου, τονίζοντας ότι γνώριζε εξ' αρχής για τη μελέτη των δύο επιστημόνων.

Λύτρας: Η μελέτη είχε κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία

Αυτό ισχυρίζεται, ξανά, με νέες δηλώσεις, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θόδωρος Λύτρας, ο οποίος τόνισε ότι η μελέτη είχε κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία από τον Μάιο.

Σε νέα του ανάρτηση υπογραμμίζει τα ακόλουθα: «Επειδή η προσωπική και επιστημονική μου αξιοπιστία δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης,

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ αυτό που είπα προχθές κ δεν είναι διαψεύσιμο, ξεκαθαρίζοντας οτι δε πρόκειται να εμπλακώ σε παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων.Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.

Θέλω όμως να το εξηγήσω λίγο καλύτερα.

Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει…) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας – περιφέρειας.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σωθούν ζωές.

Ελάτε λίγο στη θέση μας κ σκεφτείτε αν δύο **ιατροί** που ανακαλύπτουν αυτά, είναι ποτέ δυνατό να μη κάνουν ΚΑΤΙ γι’αυτό.

Και δεδομένου οτι ούτε εγώ ούτε ο κ. Τσιόδρας έχουμε κανενός είδους εξουσία, οφείλαμε να ενημερώσουμε εκείνους που την έχουν και μπορούν να δράσουν.

Παρεμπιπτόντως, το “data for action” είναι βασική αρχή στη Δημόσια Υγεία και την επιδημιολογική επιτήρηση. Εάν ΔΕΝ είχαμε το “αυτί” εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε ΠΡΟ-δημοσίευση (pre-print) της μελέτης μας, ώστε να γίνει αμέσως κοινό κτήμα όλων, με την ελπίδα κάποιος να τη δει και να την αξιοποιήσει.

Όμως το “αυτί” τους το έχουμε, όπως όλοι αντιλαμβάνονται. Συνεπώς, αφού ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ, οφείλαμε ακολούθως να ενημερώσουμε και τον κόσμο.

Αυτό γίνεται μέσα από τη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Σαν διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς μεσολαβεί το λεγόμενο “peer review”, (=αξιολόγηση από τρίτους, ανεξάρτητους επιστήμονες) που όμως εξασφαλίζει μεγαλύτερη εγκυρότητα/βαρύτητα στη μελέτη έναντι ενός απλού pre-print που μπορεί να γράψει κάθε σχετικός ή άσχετος (κ του οποίου μόνο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα).

Επιλέξαμε λοιπόν να μη πάμε σε pre-print, αλλά απευθείας σε δημοσίευση σε αξιόλογο peer-reviewed περιοδικό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, κι έχοντας πρώτα ενημερώσει αυτούς που έπρεπε.

Δηλαδή δε κρύψαμε το παραμικρό, και δράσαμε με επιστημονικά υπεύθυνο και ηθικό τρόπο (πράγμα που ήδη μας έχει αναγνωριστεί…). Σε καμία περίπτωση δε θέλαμε να εμπλακούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις που απεχθανόμαστε — κι αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της ανακοίνωσης του Σωτήρη Τσιόδρα: η καταλαγή των παθών κ εστίαση στην ουσία της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κακώς κάποιοι στέκονται στη λέξη “παλαιότερη” Αντιθέτως **και οι δυό μας χαιρόμαστε** που η μελέτη μας ανέδειξε στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Η οποία ουδόλως αντιμάχεται ή υποκαθιστά τον εμβολιασμό».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα