Ελλάδα

Covid 19: Αγνοήθηκε η μελέτη Τσιόδρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ


Αυξημένη κατά 87% η θνητότητα στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ υποστηρίζει η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση είχε στα χέρια της μελέτη που υπογράφουν οι καθηγητές Τσιόδρας και Λύτρας, που υποστήριζε ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν αισθητά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, σε σχέση μ’ όσους βρίσκονται εντός ΜΕΘ. Πρόκειται για μια μελέτη που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις δημόσιες τοποθετήσεις και την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, δήλωσε ότι η ποιότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι σε υψηλό επίπεδο και ως εκ τούτου δεν προκύπτουν ενδείξεις μεγαλύτερης θνητότητας, σε σχέση πάντα με όσους έχουν εξασφαλίσει κρεβάτι εντός ΜΕΘ.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αποτέλεσε το «πρόσωπο» της κυβέρνησης κυρίως κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, προειδοποίησαν εγκαίρως, κατέδειξαν ότι τα ποσοστά θανάτου εκτός ΜΕΘ αυξάνονται σημαντικά, υπερτονίζοντας έτσι την ανάγκη για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με δημιουργία νέων ΜΕΘ και πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού.
Τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη μελέτη των δύο καθηγητών είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν το εξής σοκαριστικό: αν τα νοσοκομεία είχαν εξοπλιστεί καταλλήλως και είχαν εισακουστεί οι «κραυγές» αγωνίας των υγειονομικών, θα είχαν σωθεί πολλές ζωές πολιτών, που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα όπως επισήμανε ο καθηγητής Θοδωρής Λύτρας  «η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα -παρότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ). 

Ειδικότερα:

  • Η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών στο ΕΣΥ, που δεν είχε θωρακιστεί πραγματικά και, όπως διαπιστώνεται, έχει ευρύτερα χαμηλές «αντοχές» (όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ).
  • Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.
  • Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. 
  • Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κι εντός ΜΕΘ, συμπεραίνει ο καθηγητής Λύτρας.

Γιατί δεν εισακούστηκε ο Τσιόδρας;

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του καθηγητή Λύτρα, είχε ενημερωθεί από τον Μάιο για τα αποτελέσματα της μελέτης, γεγονός που ευλόγως «γεννάει» συγκεκριμένα ερωτήματα για τη στάση της, καθώς ισχυρίζεται με μάλλον εμμονικό τρόπο, ότι δεν απαιτείται νέα ενίσχυση του ΕΣΥ και δη των ΜΕΘ.

Εντύπωση, βεβαίως, προκαλεί το γεγονός ότι αγνοήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, την επιστημονική φερεγγυότητα του οποίου επικαλούνταν το Μαξίμου και οι αρμόδιοι φορείς, για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, για μια σειρά από μέτρα και υγειονομικές παρεμβάσεις, που κρίθηκαν ως αναγκαίες και επιβεβλημένες την τελευταία διετία.

ΣΥΡΙΖΑ:  Συνειδητά ψέματα είπε ο πρωθυπουργός

Για «χυδαία ψέματα» σε σχέση με το ζήτημα των ΜΕΘ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε το αδιανόητο στη Βουλή, ότι 'δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα'», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήδη από το Μάιο έχει στα χέρια του μελέτη από τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, που δείχνει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν θνητότητα 87% και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη πως «όχι μόνο είπε χυδαία ψέματα για να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις χιλιάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. Όχι μόνο απαξιώνει συνειδητά την επιστήμη και την κοινή λογική για το πολιτικό του όφελος. Αλλά, αν και τον προειδοποιούσαν από το Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν άνθρωποι, δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει». «Με αποκορύφωμα», προσθέτει, «τον Προϋπολογισμό που με 130 νεκρούς μόλις χθες και 1.318 μόνο μέσα σε 12 μέρες στο Δεκέμβριο, θεωρεί λήξασα την πανδημία και κόβει 820 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες Υγείας, ενώ αρνείται ακόμα και τώρα την επίταξη ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ψεύτης. Είναι και εγκληματικά αδιάφορος για χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί». 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα