Πολιτική

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα: «Κρατήστε μακριά τους Κινέζους»


 Με τον πλέον επίσημο τρόπο εκδηλώνεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να ανακόψουν την κινεζική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα, αποτρέποντας μεγάλες επενδύσεις, επιχειρηματικές συνεργασίες και εξαγορές.

Μετά την ανοιχτή παρέμβαση του υπέρ των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, που απέτρεψε την εξαγορά της «Εθνικής Ασφαλιστικής» από την κινεζική Fosun και οδήγησε στο φιάσκο με την Exin/Calamos, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορν Ρος παρεμβαίνει πάλι απροκάλυπτα, συνιστώντας στην Ελλάδα «να κρατήσει μακριά τους Κινέζους» και «να μην πέσει στην παγίδα τους».

 Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του (hellasjournal.com) ο ανταποκριτής στη Ν. Υόρκη Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας στο συνέδριο του Delphi Forum και της «Καθημερινή»ς στην Ουάσιγκτον  ο Ρος προειδοποίησε για «μακροπρόθεσμους κινδύνους που απορρέουν από τη συνεργασία με την Κίνα».

Αφού επαίνεσε τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ελέγχει πλέον η Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός έδωσε στην Ελλάδα μία «συμβουλή»:  Να προσέχει τους Κινέζους, να μην πέσει στην παγίδα τους και «να μη μετατοπισθεί από τις συμμαχίες της…».

Ο Ρος επέκρινε ανοιχτά την Κίνα ότι εφαρμόζει στρατηγική οικονομικού επεκτατισμού:  «Η Κίνα συστηματικά δελεάζει χώρες που χρειάζονται δάνεια και επενδύσεις», είπε ο Αμερικανός υπουργός. 

Στον κ. Ρος απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης,  επισημαίνοντας ότι όσοι εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, κέρδισαν πολλά. Μιλώντας στο συνέδριο ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα καλωσορίζει κάθε ξένη επένδυση, αλλά έχει αποσαφηνίσει στους Κινέζους ότι παραμένει στον πυρήνα της Δυτικής συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης