Τράπεζες

ΕΤΕ: Ναυάγησε το deal με την Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική


Τη λήξη των συζητήσεων με την Gongbao Group για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την εξέλιξη αυτή να μην προκαλεί έκπληξη, καθώς ήδη στον κύκλο διαπραγματεύσεων που είχε ξεκινήσει περίπου δύο μήνες, η έκβαση θεωρείτο αβέβαιη. 

Οι ιθύνοντες της ΕΤΕ εμφανίζονταν δύσπιστοι αναφορικά με την «φερεγγυότητα» της πρότασης του ομίλου Gongbao.  Εχοντας «καεί στο χυλό» της Exin-Calamos, που δεν κατόρθωσε τελικά να ολοκληρώσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα είχε ζητήσει ποικίλες διασφαλίσεις από την κινεζική Gongbao, που αφορούσαν κυρίως, τη δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Ασφαλιστικής, δηλαδή να καλύψει τα 676 εκατ. ευρώ του τιμήματος και να αποπληρώσει ομαλά το δανεισμό.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, ανέφεραν ότι η εγγυητική που είχε καταθέσει ο κινεζικός όμιλος και προερχόταν από την γαλλική θυγατρική της ICBC, δεν είχε γίνει αποδεκτή από την Εθνική Τράπεζα. Επίσης, βάσει πάντα των ίδιων πληροφοριών, η Gongbao δεν είχε προσκομίσει όλα τα στοιχεία και τις διευκρινίσεις που έχουν ζητήσει η ΕτΕ και οι χρηματοοικονομικοί της σύμβουλοι.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως σχετικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων "η ΕΘΝΙΚΗ", η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ("ΕΤΕ") ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή.

Η ΕΤΕ δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο.

Διαβάστε επίσης