Πολιτική

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν διπλά όσα δεν θα 'ρθουν από τον τουρισμό


Από το 2010 εν μέσω κρίσης ο τουρισμός αύξησε 40% τα έσοδα που έφερε στην χώρα, έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 25%. Η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι πλέον 10% και η συνολική 25%.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα φετινά μεγέθη και τη πορεία του τουρισμού επί το συνόλω κρούει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρέαδης στην 24η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ μεταφέροντας τις ανησυχίες προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Στέλνοντας σαφή μηνύματα τόνισε πως ο τουριστικός τομέας θα σταματήσει να είναι σε θέση να φρενάρει την πτώση του ΑΕΠ ή να συμβάλλει στην αύξησή του, ενώ εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και κατ' επέκταση θα πρέπει να ενργοποιηθούν νέα μέτρα. Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες θα πληρώσουν και διπλά, το 2017 και το 2018, όσα οι τουρίστες δεν θα δώσουν φέτος και του χρόνου, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα παράλογα φοροεισπρακτικά μέτρα στο τουρισμό, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις

Όπως, χαρακτηριστικά τόνισε ο Α. Ανδρεάδης «τις τελευταίες εβδομάδες, ακούμε τις  προβλέψεις της Κυβέρνησης και των δανειστών ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε ανάπτυξη και το 2017 θα κλείσει με +2,7%. Την ίδια στιγμή όμως, γινόμαστε δέκτες προειδοποιήσεων ότι θα μπουν επιπρόσθετοι φόροι στη περίπτωση που δεν πιάσουμε ως χώρα αυτούς τους στόχους. Υπό την πίεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα αυξηθεί το κόστος στην διαμονή, στην εστίαση, στον καφέ, στα αλκοολούχα, στα εισιτήρια των μουσείων, στα καύσιμα, σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών που ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο».

Οι παραλογίες και τα ευχολόγια

Αναφερόμενος στο παράλογο, «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 2 κλειδιά, τόνισε πως, ο φόρος αυτός, που είχε πριν λίγες ημέρες το όνομα «τέλος διανυκτέρευσης», εμφανίστηκε ως «πρόταση» από το πουθενά και ως μέτρο δεν είναι παρά μία ταφόπλακα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Υποστηρίζοντας την αναποτελεσματικότητα των μέτρων, διευκρίνισε πώς απουσία αξιόπιστου και αποτελεσματικού δημόσιου μηχανισμού είσπραξης φόρων, είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα του 1 εκατ. δωματίων των 50 χιλιάδων καταλυμάτων της χώρας. Αυτό θα οδηγήσει σε ασυμμετρίες στην εφαρμογή του νόμου, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τα έσοδα του ΦΠΑ διαμονής. Κατά δεύτερον, ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικές δηλώσεις υποβάθμισης καταλυμάτων σε χαμηλότερες κατηγορίες ή και κατάθεση των σημάτων λειτουργίας και μετάβαση στις χωρίς περιορισμό, πλέον, ελεύθερες μισθώσεις, που δεν έχουν ΦΠΑ.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν για επενδύσεις

Ανταποκρινόμενος στις πραγματικές απαιτήσεις των ημερών και στους στόχους για εισροή κεφαλαίων , προσέθεσε ότι «το μόνο που κάνουμε είναι να προσθέτουμε κόστος». Τόνισε ότι δεν μπορούν να έρθουν επενδύσεις καθώς αθροίζοντας όλα τα παραπάνω δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Για παράδειγμα, μία ενδεικτική επένδυση 10 εκατομμυρίων Ευρώ, που αφορά την αγορά γης και τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων 100 δωματίων, το οποίο κατά την λειτουργία του θα πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών 3 εκατ. Ευρώ, υπό τις πιο καλές προϋποθέσεις θα έχει λειτουργικά μικτά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 1 εκατ. Ευρώ.

Αν λοιπόν υπολογιστεί ο  επιπλέον ΦΠΑ που μπήκε, αυτόματα αυτό «μεταφράζεται» σε καταβολή επιπλέον 180.000 Ευρώ. Επίσης, αν συνυπολογιστεί  ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας από τα 10 εκατ. Ευρώ επένδυση δανείστηκε τα 5 εκατ. Ευρώ, βάζοντας άλλα 5 εκατ. Ευρώ ίδια κεφάλαια, σημαίνει ότι τα χρήματα που δανείστηκε, τα πήρε με ένα επιτόκιο τουλάχιστον 3 με 4 μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο που αναλογεί για μια ίδια επένδυση στην Ισπανία. Άρα, στα 5 εκατ. Ευρώ, πρέπει ο επενδυτής στην Ελλάδα να υπολογίσει επιπλέον 200.000 Ευρώ παραπάνω λόγω επιτοκίου. Σύνολο, δηλαδή 380.000 Ευρώ. Εάν επιβληθεί και τέλος διανυκτέρευσης πρέπει να προσθέσουμε και άλλα 120.000 Ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στη δεκαετία απόσβεσης της επένδυσης, η πρόσθετη δαπάνη ισοδυναμεί με 4 έως 5 εκατ. Ευρώ. Τι αθροίζει όλο αυτό; Ότι ο επενδυτής στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο στην Ισπανία, ξεκινά με μείον 4 έως 5 εκατ. Ευρώ, για μια επένδυση 10 εκατ. Ευρώ σε μία χώρα πολύ ασταθέστερη και με σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο δημόσιων υποδομών. Προσθέστε σε αυτό και όλα τα άλλα εμπόδια που υπάρχουν στις τουριστικές επενδύσεις, που σχετίζονται με θέματα πολεοδομίας, αρχαιολογίας, περιβαλλοντικών εγκρίσεων.

Οι προβλέψεις και οι κίνδυνοι

Η πρόβλεψη του ΣΕΤΕ ήταν θετική τονίζει ο Ανδρέας Ανδρεάδης. «Εκτιμήσαμε 1,5 εκατ. περισσότερες αφίξεις στα 25 εκατ. συν 2,5 εκατ. από κρουαζιέρα. Και έσοδα στα 15 δισ. Ευρώ, αυξημένα κατά 800 εκατ. σε σχέση με το 2015. Δυστυχώς όμως, για τους λόγους που προανέφερα, ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης. Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε τον νέο στόχο αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και, πιστέψτε με, δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες, βέβαια, θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως».

Προειδοποίησε δε, ότι «κινδυνεύουμε να χάσουμε μία μοναδική θετική γεωπολιτική συγκυρία και ευκαιρία που βέβαια δεν θα κρατήσει για πάντα. Τρέχουμε να καλύψουμε τις προϋποθέσεις λειτουργίας που χρειάζονται τα νέα συστήματα που επιβάλει η διαδικασία έκδοσης βίζα με βιομετρικά χαρακτηριστικά σε αγορές που έχουν μεγάλη ζήτηση όπως αυτή της Ρωσίας. Αδυνατούμε να διαχειριστούμε άμεσα, ολιστικά και αποτελεσματικά το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, ενισχύοντας την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Όλα τα χρόνια της κρίσης δεν έχουμε φροντίσει να υλοποιήσουμε ενέργειες ενίσχυσης των περιοχών που υποδέχονται εσωτερικό τουρισμό με ενέργειες εμπλουτισμού του μειγματος».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις