Επιχειρήσεις

Οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος πήραν 25% της Ελλάκτωρ – Μάχη με Reggeborgh


Με όλη τη “δύναμη πυρός” που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν, οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος μπαίνουν αποφασιστικά στη μάχη για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh.

Οι δύο εφοπλιστές που απέκτησαν πρόσφατα μικρή στρατηγική συμμετοχή (5%) στη μητρική Ελλάκτωρ και οψιόν αγοράς επιπλέον ποσοστού (18,33%) από τους μέχρι τούδε μεγαλομετόχους αδελφούς Καλλιτσάντση, έκαναν την αποφασιστική κίνηση. Ασκησαν την οψιόν, πήραν το 18,33% από τους μέχρι τώρα μεγαλομετόχους – τους οποίους θέλει να απομακρύνει από τη διοίκηση η  Reggeborgh – και έχοντας συγκεντρώσει επιπλέον 2% από την αγορά, βρίσκονται να κατέχουν πάνω από 25% της εταιρείας.

Με αυτό το ποσοστό ανά χείρας, συν τις μετοχές ελεγχόμενων χαρτοφυλακίων και συνεργαζόμενων μετόχων, θα εμφανισθούν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση  ως “αντίπαλο δέος” για τους Ολλανδούς, οι οποίοι μετά τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο και τον δεύτερο ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο, αποκτώντας δεσπόζουσα παρουσία στην ελληνική αγορά κατασκευών-ενέργειας και real estate.

Αναμένεται τώρα ανάλογη κίνηση από το ολλανδικό γκρουπ, που έχει οψιόν εξαγοράς πακέτου μετοχών (12,3%) από τον Λεωνίδα Μπόμπολα.  
Υπολογίζεται ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (Reggeborgh-Μπόμπλας-Γιόκαρης και εφοπλιστές-Αφοί Καλλιτσάντση) συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά μετοχών. Η μάχη θα κριθεί λοιπόν “στο νήμα”, στη  Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2021.

Καθοριστικής σημασίας ενδέχεται να αποδειχθεί η στάση του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, ο ποίος φέρεται να έχει συγκεντρώσει σε διάφορα χαρτοφυλάκιο περίπου 5% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Εν πάση περιπτώσει η έκβαση της μάχης για τον έλεγχο του μεγάλου ομίλου εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική παράμετρος εξελίξεων στον κατασκευαστικό τομέα, όπου τα επόμενα χρόνια πρόκειται να διοχετευθούν τεράστια κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης