Τράπεζες

Οι δανειολήπτες ελβετικού μπροστά σε νέα απειλή!


Αποφασίζει αύριο η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αν θα αυξήσει τα επιτόκια

Μπροστά στην απειλή μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από την ελβετική κεντρική τράπεζα, που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις τους από την ανατίμηση του φράγκου, βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα.

Αύριο, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες, που έχει καθηλωθεί σε αρνητική τιμή (-0,75%) και είναι το χαμηλότερο στις δέκα πλέον ανεπτυγμένες χώρες.

Ο διοικητής της SNB, Τόμας Τζόρνταν, δέχεται πιέσεις να αυξήσει το επιτόκιο πριν προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην εξομάλυνση της δικής της πολιτικής, με αύξηση του βασικού επιτοκίου πάνω από το μηδέν, κάτι που αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Μάριο Ντράγκι, το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Αν η SNB κινηθεί προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής πριν από την ΕΚΤ, οι πιέσεις θα μεταφερθούν στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου τόσο μέσω της αναπροσαρμογής των επιτοκίων, όσο και μέσα από τη νέα ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αύριο δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα βασικό επιτόκια του ελβετικού φράγκου, καθώς η κεντρική τράπεζα θα λάβει υπόψη τις αβεβαιότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο (Brexit, εντάσεις στο διεθνές εμπόριο) και το γεγονός ότι το φράγκο είναι ήδη πολύ ισχυρό, στο 1,12.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Τόμας Τζόρνταν έχασε τη μεγάλη του ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια πριν από την ΕΚΤ, όταν το ελβετικό είχε αποδυναμωθεί αρκετά, τον Απρίλιο, φθάνοντας στο παλιό όριο του 1,20.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μιας έκπληξης, ανάλογης με αυτή του 2015, όταν η SNB, χωρίς να έχει προειδοποιήσει σχετικά, εγκατέλειψε την προσπάθεια να σταματήσει την υπερτίμηση του φράγκου κάτω από το όριο του 1,20.

Άλλωστε, η SNB δέχεται αρκετά ισχυρή πίεση να αυξήσει τώρα τα επιτόκια. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της, Κουρτ Σίλτκνεχτ, δημοσίευσε άρθρο με το χαρακτηριστικό τίτλο «Αν όχι τώρα, πότε;», που αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης αύξησης των επιτοκίων. Ο 77χρονος οικονομολόγος τονίζει τους κινδύνους που απορρέουν για την οικονομία από τα αρνητικά επιτόκια.

Ο σύνδεσμος των μεγάλων επιχειρήσεων της Ελβετίας καλεί την SNB να κινηθεί πρώτη, έναντι της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η οικονομία της χώρας είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι ελβετικές τράπεζες επίσης επιθυμούν μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, ώστε να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Ακόμη και αν ο Τζόρνταν αποφύγει τις εκπλήξεις αύριο, το ζήτημα της αύξησης των ελβετικών επιτοκίων θα τίθεται συνεχώς τους επόμενους μήνες, ενόψει των κινήσεων που θα γίνουν από την ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο 2019.

 

Διαβάστε επίσης