Τράπεζες

Δάνεια ελβετικού: Αναβλήθηκε η δίκη στον Άρειο Πάγο


Το τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου θα περιμένει την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια

Αναβλήθηκε, πριν από λίγο, η δίκη στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου επί συλλογικής αγωγής δανειοληπτών για στεγαστικά δάνεια ελβετικού φράγκου.

Πρόκειται για την πρώτη συλλογική αγωγή που φθάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι δανειολήπτες ζητούν να ακυρωθεί απόφαση του Εφετείου, με την οποία είχε απορριφθεί η αγωγή τους, ενώ είχαν κερδίσει το δικαστήριο του πρώτου βαθμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα του Αρείου Πάγου ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης, μέχρι να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας, όπου έχει εισαχθεί άλλη υπόθεση, για την οποία είχε διατυπώσει, τον Σεπτέμβριο, θετική εισήγηση για τους δανειολήπτες ο αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής.

Ο αντεισεγγελέας του Αρείου Πάγου είχε εισηγηθεί να γίνει δεκτή αίτηση αναίρεσης κατά αποφάσεως του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που ήταν αρνητική για την ενάγουσα δανειολήπτρια.

Η δανειολήπτρια έχει ζητήσει να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, η τράπεζα οφείλει να αναφέρει στον δανειολήπτη λεπτομερώς τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που ενέχει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα και αυτό γιατί ο καταναλωτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να λάβει γνώση όλων των ρητρών της δανειακής σύμβασης.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της και, ανάλογα με την απόφαση αυτή, θα κριθεί και η συλλογική αγωγή που θα συζητηθεί στο Α1 τμήμα.

Διαβάστε επίσης