Αγορές

Oι αγορές δίνουν από τώρα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα


Τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως επενδυτικής βαθμίδας – Μεγάλη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων

Ο εθνικός στόχος, ο διακαής πόθος της ελληνικής οικονομίας, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η πλειοψηφία των εκθέσεων από διεθνείς οίκους και φορείς συγκλίνουν, μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα, ότι εντός του 2023 η χώρα θα πιάσει τον εν λόγω στόχο. Την ίδια στιγμή, μετά την 21η Μαϊου, συντελείται μια μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, που καταδεικνύει σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές ομολόγων το εξής: οι αγορές δίνουν από τώρα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters, οι αγορές ήδη τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως επενδυτικής βαθμίδας. Οι επενδυτές ομολόγων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θεωρούν τελειωμένη υπόθεση την επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Και αναλόγως πράττουν σ’ ό,τι αφορά στην «αντιμετώπιση» των κρατικών χρεογράφων στην αγορά ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σχεδόν 15 μονάδες βάσης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Κινούνται γύρω στο 3,9% και διαπραγματεύονται περίπου 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα ιταλικά, στη μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον από το 1999. Επίσης, Το πρόσθετο spread που πληρώνουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι της ασφαλούς Γερμανίας - που αντανακλά το ασφάλιστρο κινδύνου τους - βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Οι αναλυτές στις τράπεζες που διαπραγματεύονται το ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωσαν στο Reuters, ότι μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτής της εβδομάδας, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σαν χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας».

«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση (της αξιολόγησης) έχει τιμολογηθεί. Δεν περιμένουμε κάποια σημαντική κίνηση μετά την αναβάθμιση», δήλωσε ο Jean-Christophe Machado, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της BNP Paribas, αναφερόμενος στο spread ομολόγων

«Από τότε που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα έχει ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά, έχει μειώσει το δημόσιο χρέος της, που ήταν σε ρεκόρ και η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος και τον επόμενο χρόνο. Η επιστροφή στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα ήταν κάτι παραπάνω από συμβολική για τη χώρα. Θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για δείκτες κρατικών ομολόγων, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή παγκόσμιων επενδυτών», επισημαίνει το πρακτορείο. 

Αναβάθμιση από S&P τον Οκτώβριο

Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Όταν έδωσε θετικές προοπτικές τον Απρίλιο, είπε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ”, αναφέρει η ανάλυση του Reuters.

JPMorgan, η οποία βλέπει "μεγάλη πιθανότητα" η Ελλάδα να επιτύχει μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024, αναμένει ότι το spread στην απόδοση έναντι των γερμανικών ομολόγων θα είναι στις 165 μ.β. έως τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μ.β. υψηλότερη από σήμερα.

O Mασάντο της BNP Paribas αναμένει ότι το spread της Ελλάδας θα είναι μεταξύ 125 και 180 μ.β. με τη Γερμανία, αφότου λάβει επενδυτική βαθμίδα και συμπεριληφθεί στους δείκτες, σε σύγκριση με περίπου 140 μ.β. αυτή τη στιγμή, πράγμα που δείχνει ότι περαιτέρω σύσφιξη θα είναι περιορισμένη.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα