Οικονομία

Societe Generale: Επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του 2023


Ολοταχώς για αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βαδίζει η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση. 

Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η Societe Generale, η οποία  «βλέπει» ως πιθανό σενάριο για το δεύτερο γύρο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο.

Η γαλλική τράπεζα υποστηρίζει ότι «μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τον δεύτερο γύρο των εκλογών στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου να εκκρεμεί ακόμη, αλλά πιστεύουμε ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη τώρα».

Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει τιμολογηθεί. Το 10ετές spread ελληνικού κα ιταλικού ομολόγου (GGB-BTP) μειώθηκε κατά 19 μ.β. σε χαμηλό ρεκόρ των  47 μ.β. τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με το ράλι της GGB να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό σηματοδοτεί ια εντυπωσιακή κίνηση 47 μ.β. από το σταθερό επίπεδο στις αρχές Μαΐου».

Σ’ ο,τι αφορά στις εκλογές, η Societe Generale επισημαίνει ότι το  αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες η ΝΔ να κερδίσει περισσότερες από 150 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές που έρχονται. Σημειώνει, ωστόσο, ότι μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα