Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


Το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι νέες ρατσιστικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και η διαμάχη για την αυξανόμενη δύναμη της ΕΚΤ μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

1. Ενώ στην Ελλάδα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση και η σεναριολογία για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων – τον περιβόητο πλέον «κόφτη», στις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των υψηλών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος που καλείται να επιτύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Στις Βρυξέλλες κερδίζει έδαφος η άποψη ότι αντί μελλοντικών περικοπών σε δημόσιες δαπάνες – ενδεχομένως και σε μισθούς/συντάξεις – πρέπει να περικοπούν τα… πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή να χαμηλώσει ο στόχος, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις που θα καθιστούν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

 Το θέμα θα εξετασθεί διεξοδικότερα τις επόμενες μέρες, παράλληλα με τις συζητήσεις για  την ελάφρυνση χρέους. Οι τελικές αποφάσεις ενδέχεται να ενσωματωθούν στη συμφωνία που θα ολοκληρωθεί στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαίου.

Το κλίμα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα, καθώς και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι ο «πήχυς» των πλεονασμάτων πρέπει να τοποθετηθεί χαμηλότερα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω «στραγγαλισμός»της ελληνικής οικονομίας με υφεσιακά μέτρα. Το Ταμείο συνδέει βέβαια αυτή την αναπροσαρμογή με μιά συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μάλιστα πρόσφατα ότι η Ελλάδα – όπως και καμιά άλλη χώρα- δεν μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μακρά χρονική περίοδο.

 Την ίδια άποψη εξέφρασε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου, ο οποίος είπε ότι ΕΕ και ΔΝΤ «πρέπει να υποχωρήσουν από τις υψηλές απαιτήσεις τους για περικοπές - και να το κάνουν τώρα».

2. Γράφουν - σβήνουν στο Μαξίμου για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός αυτόματων διορθώσεων, που στην Ελλάδα έγινε γνωστός και ως κόφτης δαπανών. Ο κόφτης, εκτός από νέες περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις φέρνει και καινούργιους φόρους.

Ο νέος μηχανισμός που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένεται νέα πρόταση από την Αθήνα, με τους πιστωτές να επιμένουν ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις περικοπές δαπανών, θα λειτουργεί ως ασφάλιστρο αφού θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση να λάβει άμεσα διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, μόλις εντοπιστούν αποκλίσεις.

Η τελική συμφωνία για τον μηχανισμό θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατατίθεται στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαΐου καλύπτοντας όλες τις εκκρεμότητες για την πρώτη αξιολόγηση. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται στην Ολομέλεια την Κυριακή 22 Μαΐου ώστε το Eurogroup να σφραγίσει, την Τρίτη 24 Μαΐου το Eurogroup την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την επικαιροποίηση του Μνημονίου. Στην τελική πρόταση εάν διαπιστώνεται ότι η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση από το 0,25% του ΑΕΠ δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα και μένει να φανεί εάν αυτό τελικά περνά από τους πιστωτές ή εάν «κλειδώνουν» οι περικοπές από το πρώτο ευρώ.

3. Με εντεινόμενη τη ρητορική γύρω από την ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας και με τον πρωθυπουργό να έχει θέσει το «στοίχημα» για την έξοδο στις αγορές νωρίτερα από τη λήξη του μνημονίου, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του... κεντροαριστερά. Στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή αναμένεται να χαραχτεί ο οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με φόντο πάντοτε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την διευθέτηση του χρέους, ει δυνατόν «πακέτο» στις 24 Μαΐου. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει σαφείς οδηγίες για όλες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν εντός της εβδομάδας, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και ο «συντονισμός» της κυβερνητικής «τρόικας» για τον συντονισμό και την αξιολόγηση του έργου του εκάστοτε υπουργού, δεδομένου ότι όπως όλα δείχνουν ο αναμενόμενος ανασχηματισμός παραπέμπεται για το Σεπτέμβρη, μετά και την αποκρυστάλλωση των εσωκομματικών ισορροπιών στο εξ αναβολής Συνέδριο «ανοίγματος» στην κοινωνική βάση που θα γίνει πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

4. Τη λογική του «σκληρού ροκ» παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές εντατικοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση την πλήρη ευθύνη για το δυσβάσταχτο βάρος των σκληρών μέτρων που φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, λόγω των κυβερνητικών επιλογών και όχι πιέσεων των «κακών» δανειστών. Στη Συγγρού επιμένουν στο διαρκές αίτημα για εκλογές και απομάκρυνση το συντομότερο δυνατόν της κυβέρνησης, εστιάζοντας στο μείγμα εναλλακτικής πολιτικής, που μπορεί να φέρει τη χώρα σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτός κρίσης. Έτσι, οι δηλώσεις Ντομπρόφκσις αποτέλεσαν μία χρυσή ευκαιρία αντεπίθεσης της Νέας Δημοκρατίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιώργο Κουμουτσάκο, να τονίζει ότι «τώρα πια το γνωρίζουν όλοι. Δεν υπάρχει πια η παραμικρή αμφιβολία. Οι αβάσταχτοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που θα επιπέσουν σε όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά της χώρας καθώς και στην εθνική οικονομία, είναι συνειδητή επιλογή και απόφαση των κυρίων Τσίπρα – Καμμένου».

5.  Tο αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο  με τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογίας, για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018.
Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα, αυτοκίνητα αλλά και στην μπίρα, ενώ το επόμενο ισχυρό «κύμα» ανατιμήσεων στην αγορά που θα πλήξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς έρχεται την 1η Ιουλίου με την αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες αγαθά, υπηρεσίες και την εστίαση. Θα είναι η έκτη φορά τα τελευταία χρόνια που αυξάνεται ο ΦΠΑ, vστόσο κάθε φορά που ψήλωναν οι συντελεστές η αύξηση των εσόδων δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς μειωνόταν η κατανάλωση.

6.  Ανοιχτό άφησε ο μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο το κύμα μετανάστευσης στη χώρα του να έχει αποτέλεσμα μια τρομοκρατική επίθεση παρόμοια με εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μιλώντας σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του συνδικάτου των εργαζομένων στη συνοριοφρουρά δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι πιθανό να οργανωθεί επίθεση παρόμοια με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου και ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια των συνόρων. «Θα γίνουν πολλά άσχημα πράγματα. Θα γίνουν επιθέσεις που δεν θα πιστεύατε. Θα γίνουν επιθέσεις από ανθρώπους που, αυτή τη στιγμή, έρχονται στη χώρα μας», υποστήριξε ο Τραμπ.

7. Υπερβολικά μεγάλη δύναμη έχει αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον ολοένα και περισσότερο πολιτικό ρόλο που της αναθέτουν οι κυβερνήσεις να διαδραματίσει, σύμφωνα με εξέχουσα σύμβουλο του Βερολίνου για τις οικονομικές υποθέσεις. «Η ΕΚΤ έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη, παρότι δεν υπόκειται σε κανέναν κοινοβουλευτικό έλεγχο», γεγονός που «αντιμετωπίζω με κριτικό βλέμμα», τόνισε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Σε ερώτηση εάν ο θεσμός- που εδρεύει στη Φραγκφούρτη- έχει γίνει υπερβολικά ισχυρός, η ίδια απάντησε: «Θεωρώ πως ναι». Η ΕΚΤ «έχει επίσης γίνει πιο πολιτική. Αλλά αυτό οφείλεται στο ότι συχνά οι πολιτικοί δεν ανέλαβαν δράση και κατά συνέπεια ανάγκασαν την ΕΚΤ να το κάνει», συνέχισε η Σνάμπελ, για την οποία η ΕΚΤ «έχει μετατραπεί σε έναν σχεδόν πολιτικό θεσμό», κάτι που πρέπει να τερματιστεί κατά την άποψή της.

8. Ένα νέο τρόπο για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από τον Ιούλιο, αποκάλυψε ότι εισηγήθηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα, με ανακοίνωση του γραφείου του, ο κ. Ακιντζί, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, είπε ότι πρότεινε «μια συνεχή συνάντηση», αρχίζοντας από το εδαφικό, έπειτα να προχωρήσουν σε πενταμερή με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων για τις εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια και πρόσθεσε ότι το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας- εγγυήσεων θα συζητηθούν στο τέλος.

9. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο λαϊκιστής δικηγόρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να επαναφέρει τη θανατική ποινή και να αναγνωρίσει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης το δικαίωμα να «ανοίγουν πυρ για να σκοτώνουν». «Θα ασκήσω πιέσεις στο Κογκρέσο να θέσει εκ νέου σε ισχύ τη θανατική ποινή διά απαγχονισμού», είπε ο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Νταβάο. Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων, που εξελέγη την 9η Μαΐου, ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει στην αστυνομία το δικαίωμα «να πυροβολεί για να σκοτώσει» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον εγκληματιών κι εκείνων που θα αντιστέκονται με τη βία στις σύλληψή τους.

10. Το χειρότερο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία είναι η έλλειψη αξιοπιστίας, σύμφωνα με δηλώσεις του νέου υπουργού των Οικονομικών, Ενρίκε Μεϊρέλες. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο Μεϊρέλες τόνισε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να προχωρήσει σε ανακατανομή των δημοσίων δαπανών της χώρας, προκειμένου ν' αντιστρέψει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, τόνισε ότι δε θα γίνουν περικοπές στην υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις