Οικονομία

Οδεύει προς την ύφεση η Ευρωζώνη–Βουλιάζουν οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας


Συρρικνώθηκαν περαιτέρω οι οικονομικοί δείκτες τον Αύγουστο

Διολισθαίνει προς την ύφεση η Ευρωζώνη, καθώς βασικοί δείκτες της οικονομίας του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν την πορεία συρρίκνωσης τους τελευταίους μήνες. 

Οι αριθμοί και τα στοιχεία που προέκυψαν τον Αύγουστο, είναι ενδεικτικά της «καταβύθισης» της οικονομικής δραστηριότητας και αποτελούν κώδωνα κινδύνου για την Ευρωζώνη. Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές και ξεπέρασε και αυτή του Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 46,7 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει πέσει ο εν λόγω δείκτης, από από τον Νοέμβριο του 2020.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες συνολικά υποχώρησε στο 47,9 από 50,9 του Ιουλίου και χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση του 48,3. Αιτία για την πτωτική πορεία αποτελεί ο αισθητός περιορισμός των δαπανών από τους καταναλωτές, εξαιτίας της ακρίβειας αλλά και του αυξημένου κόστους δανεισμού.

Επίσης ο υποδείκτης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μία ένδειξη της ζήτησης, έπεσε περαιτέρω στο 46,7 από το 48,2, υποχωρώντας σε χαμηλό που είχε να παρατηρηθεί από τις αρχές του 2021.

Η μεταποίηση, σημείο αναφοράς στην οικονομική δραστηριότητα, παραμένει πολύ χαμηλά και σε περιοχή έντονης συρρίκνωσης, με τον σχετικό PMI να «εδράζεται» στο 43,5 τον Αύγουστο. Εντούτοις προκύπτει μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς υπάρχει βελτίωση από το 42,7 του Ιουλίου, το οποίο ήταν χαμηλό 38 μηνών.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Η Ευρωζώνη γλίτωσε οριακά την ύφεση το 2022, ωστόσο το 2023 ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης και του ισχυρού πληθωρισμού έχει φρενάρει για τα καλά την ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη και τα αρνητικά στοιχεία που προέκυψαν και τον Αύγουστο, γίνεται αντιληπτό ότι η Ευρωζώνη διολισθαίνει στην ύφεση.

«Η ευρωζώνη δεν διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά το δεύτερο θα έχει να παρουσιάσει μεγαλύτερες προκλήσεις», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «οι απογοητευτικοί αριθμοί της μέτρησης συνέβαλαν σε μία υποβάθμιση της πρόβλεψής μας για το ΑΕΠ, η οποία βρίσκεται πλέον στο -0,1% για το τρίτο τρίμηνο».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα