ΕΥΖην

Oceanix Busan, η πρώτη βιώσιμη πλωτή πόλη στον κόσμο


Λεπτομέρειες του σχεδιασμού της πρώτης ανθεκτικής στις κλιματικές αλλαγές επιπλέουσας πόλης στα ανοιχτά της πόλης Busan στη Νότια Κορέα αποκάλυψαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Bjarke Ingels Group (BIG) και Samoo και η τεχνολογική εταιρεία Oceanix.

Το UN-Habitat, που από κοινού με την Busan Metropolitan City εξελίσσει την Oceanix Busan, την αποκαλεί «πρώτο παγκόσμιο υπόδειγμα επιπλέουσας πόλης» και στοχεύει στο να προσφέρει μοντέλο για παράκτιες πόλεις που αντιμετωπίζουν απειλές από πλημμύρες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Θα αποτελείται από μια σειρά διασυνδεδεμένων γειτονιών: αρχικά, τρεις πλατφόρμες για 12.000 κατοίκους, αλλά με προοπτική περισσότερες από 20 πλατφόρμες στο μέλλον.

«Σχεδιάζοντας μια λύση για τις πιο ευάλωτες παράκτιες περιοχές στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, οι νέες αρθρωτές θαλάσσιες συνοικίες της Oceanix θα είναι ένα υπόδειγμα για βιώσιμες κοινότητες με βάση τη μοναδική αντιπαράθεση του παλιού με το καινούργιο στην Busan» υπογράμμισε, ο Bjarke Ingels, ιδρυτής και διευθυντής δημιουργικού στο BIG.

Κάθε μία από τις με εμβαδόν 30.000 με 40.000 τετραγωνικά μέτρα συνοικίες θα είναι πολλαπλών χρήσεων αν και θα είναι σχεδιασμένη με συγκεκριμένο στόχο: μία θα είναι για διαβίωση, μία για έρευνα και μία ως κατάλυμα για επισκέπτες.

πλωτή πόλη

Η πρώτη θα προσφέρει διάφορες επιλογές κατοικίας δίνοντας προτεραιότητα στην πρόσβαση και «φιλικά δρομάκια» για ντόπιους πωλητές τροφίμων και καταστήματα.

Η δεύτερη θα είναι κόμβος μελέτης θαλάσσιας ζωής και θα προτείνει νέες θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία.

Στην πλατφόρμα για τους τουρίστες, οικολογικά καταλύματα και οργανική εστίαση.

Γέφυρες θα συνδέουν τις πλατφόρμες, τα κτήρια θα είναι χαμηλά και ανθεκτικά στις ριπές του ανέμου και κήποι και θερμοκήπια θα επιτρέπουν την καλλιέργεια τροφών αλλά και περιβάλλοντα με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Η Oceanix Busan θα είναι σχεδιασμένη για να παράγει το 100% της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία της και θα έχει δικά της συστήματα για επεξεργασία αστικών λυμάτων, ανακύκλωση και αγροκαλλιέργεια σε αστικό περιβάλλον.

Θα είναι στο Busan North Port, και σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent οι εργασίες κατασκευής της θα ξεκινήσουν το 2023.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα