ΕΥΖην

Η πρώτη «Πλωτή Φάρμα» στον κόσμο - έχει και ρομπότ!


Tην πρώτη πλωτή φάρμα στον κόσμο εγκαινιάζει η ολλανδική εργολαβική εταιρεία Beladon, μέσα στο λιμάνι Μερβεχάβεν του Ρότερνταμ. Στην «Πλωτή Φάρμα» θα εκτρέφονται 40 αγελάδες, ράτσας Meuse-Rhine-Issel, τις οποίες θα αρμέγουν ρομπότ.

Την ιδέα είχε ο Μίνκε βαν Βίνχερντεν της Beladon, όταν σε επαγγελματικό ταξίδι του στη Νέα Υόρκη το 2012 μαζί με τη σύζυγό του υπέστη τις επιπτώσεις του κυκλώνα Σάντι. Οι παραλαβές τροφίμων γίνονταν με μεγάλη δυσκολία, και μέσα σε δυο μέρες ήταν δύσκολο να προμηθευτεί κανείς κάτι φρέσκο.

Στοχεύοντας να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, η 27 επί 27 μέτρων «Πλωτή Φάρμα» αποτελείται από τρία επίπεδα και είναι σχεδιασμένη για να αντέχει σε τυφώνα.

Στον δεύτερο όροφο θα είναι οι αγελάδες, και στο πιο χαμηλό επίπεδο θα είναι οι μηχανές για την παραγωγή και συσκευασία γαλακτοκομικών.

Στον υψηλότερο όροφο θα φυτεύεται τριφύλλι και γρασίδι για τις αγελάδες. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, θα παράγεται και θα παστεριώνεται εκεί γάλα και γιαούρτι που θα πωλείται στο Ρότερνταμ.

Ο βαν Βίνχερντεν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σχεδιάζει να χρησιμοποιεί διάφορα απορρίμματα από την πόλη - περισσεύματα σπόρων από τα τοπικά ζυθοποιεία και υποπροϊόντα από τους μύλους - για τροφή των αγελάδων.

Επιπλέον, θα γίνεται επεξεργασία της κοπριάς και θα πωλείται ως φυσικό λίπασμα. Και μέρος της ενέργειας που θα χρησιμοποιείται θα παράγεται από την ίδια την «Πλωτή Φάρμα»: καύση υδρογόνου που θα προέρχεται από ηλεκτρόλυση με χρήση ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα