ΕΥΖην

Ένα πλωτό πάρκο από... πλαστικά απορρίμματα


Ένα πρωτότυπο πλωτό πάρκο από πλαστικά απορρίμματα, τα οποία περισυνέλεξε από τον ποταμό Μάας και το λιμάνι του Ρότερνταμ κατασκεύασε η οργάνωση «The Recycled Island Foundation» (Ίδρυμα της Ανακυκλωμένης Νήσου).

Το 140 τετραγωνικών μέτρων πάρκο είναι μια σειρά εξαγωνικών μπλοκ και είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα πλαστικά σκουπίδια. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στο οικοσύστημα του ποταμού, καθώς προσφέρει οικότοπο για πανίδα (σαλιγκάρια, σκουλήκια, σκαθάρια και ψάρια, μεταξύ άλλων).

«Όταν συλλέγουμε τα πλαστικά απευθείας από τις πόλεις και τα λιμάνια μας, στην ουσία εμποδίζουμε την “πλαστική σούπα” στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας να μεγαλώσει» εξήγησε ο Ραμόν Κέστνερ, που είναι και η «ψυχή» της οργάνωσης. «Το ότι κατασκευάσαμε αυτά τα μπλοκ από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ενός ποταμού χωρίς απορρίμματα» πρόσθεσε.

Τα μέλη της «Ανακυκλωμένης Νήσου» εξέλιξαν τρεις παθητικές παγίδες απορριμμάτων –επί ενάμιση χρόνο τις δοκίμαζαν, τις παρακολουθούσαν και τις βελτίωναν– οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, «παγίδευαν» απορρίμματα και τα συγκρατούσαν παρά την αλλαγή της φοράς του ρεύματος στον Μάας.

Διαβάστε επίσης