Διεθνή

Ο πόλεμος των funds κατά της Τουρκίας


Τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν πείθονται από τα μέτρα της Άγκυρας, κερδισμένη από θέσεις short στη λίρα η Vanguard.

Σε πορεία συνεχούς διολίσθησης έχει μπει η τουρκική λίρα μετά τις δημοτικές εκλογές, με το δολάριο να έχει ενισχυθεί περισσότερο από 5%. Προς το παρόν, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ερντογάν να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, τα funds του εξωτερικού δεν προχωρούν σε τοποθετήσεις και πολλοί διαχειριστές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το σορτάρισμα της λίρας είναι η καλύτερη επενδυτική τοποθέτηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Vanguard Asset Management, που έχει συνολικά υπό τη διαχείρισή της περισσότερα από 5 τρισ. δολ. Το fund ομολόγων αναδυόμενων οικονομιών της εταιρείας είχε τον Μάρτιο με διαφορά καλύτερη απόδοση από τον ανταγωνισμό, επειδή στοιχημάτισε εναντίον της λίρας, στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές.

Όπως δηλώνει στο “Bloomberg” ο διαχειριστής του, Νικ Έισιντζερ, δεν πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιφέρει γρήγορα αλλαγές για να αναστρέψει τη δυσμενή πορεία της οικονομίας. Προβλέπει λοιπόν περαιτέρω υποχώρηση της λίρας και όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δανεισμένες σε συνάλλαγμα τουρκικές επιχειρήσεις.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο σωστός τρόπος για να κάνει κάποιος σήμερα συναλλαγές στην Τουρκία, είναι από την πλευρά του short. Νομίζω ότι τα προβλήματά τους είναι ακόμη πολύ μεγάλα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο πολιτικός κίνδυνος στην Τουρκία παραμένει πολύ υψηλός, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ένα προπύργιο του κόμματός του που χάθηκε στην τελευταία αναμέτρηση, ενώ η Τουρκία παραμένει σε σκληρή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τους S-400 και είναι πλέον πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από τους Αμερικανούς.

Την ώρα που η οικονομία έχει περάσει σε ύφεση και ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των ξένων, αλλά και των Τούρκων πολιτών στη λίρα.

Η Vanguard εξασφάλισε μεγάλες αποδόσεις ανοίγοντας θέσεις στην αγορά παραγώγων κατά της λίρας λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, όταν υπήρχε ακόμη σχετική ηρεμία. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιματης χώρας μειώθηκαν δραματικά - γεγονός που προκάλεσε γρήγορη πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος. Το fund ομολόγων αναδυόμενων αγορών της Vanguard έκλεισε τον Μάρτιο με μηνιαία απόδοση 2,9%, μεγαλύτερη από το 96% των άλλων fund της κατηγορίας, όπως σημειώνει το “Bloomberg”.

Η διολίσθηση της λίρας

lira

Δεν έπεισαν τα μέτρα

Οι ξένοι επενδυτές δεν πείθονται από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αυτή την εβδομάδα, καθώς το μόνο χειροπιαστό μέτρο, που δεν θεωρείται όμως επαρκές για να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα, ήταν η ενίσχυση των κεφαλαίων των κρατικών τραπεζών με 5 δισ. δολ.
Ο Αλμπαϊράκ είχε πολύ δύσκολη αποστολή στις ΗΠΑ, όπου μετέβη για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πριν φθάσει εκεί, το ΔΝΤ είχε ουσιαστικά στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η εποχή της γρήγορης ανάπτυξης με εξωτερικό δανεισμό έχει τελειώσει. Το ΔΝΤ είχε αφιερώσει εκτενή σχόλια για την Τουρκία στην έκθεσή του για την παγκόσμια ανάπτυξη (World Economic Outlook), σημειώνοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να αντιμετωπίσει περίπλοκα ζητήματα της οικονομίας και αυτό πρέπει να γίνει με ένα εκτεταμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα για τη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας, που θα ενισχύσει και το βηματισμό προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση (σ.σ.: αυτό μεταφράζεται ως σύσταση για λιτότητα).

Η νομισματική πολιτική δεν έχει περιθώρια να υποστηρίξει την ανάκαμψη, σύμφωνα με το Ταμείο, καθώς θα πρέπει να διατηρηθούν υψηλά επιτόκια για να υποστηριχθεί η λίρα και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Τα αγαπημένα για τον Ερντογάν μεγάλα έργα με συμμετοχή ιδιωτών θα πρέπει να περάσουν σε μια φάση εκλογίκευσης δαπανών, συνιστά το Ταμείο, ενώ θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια για τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών (σ.σ.: υπάρχουν υπόνοιες ότι αποκρύπτεται το πραγματικό πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια), αλλά και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με το εξωτερικό χρέος του επιχειρηματικού τομέα.

«Κρύοι» οι επενδυτές

Ο Αλμπαϊράκ έκανε ορισμένες μη πειστικές ανακοινώσεις από την Τουρκία, την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη ήταν ομιλητής σε εκδήλωση για την Τουρκία στην Ουάσιγκτον, την οποία οργάνωσε η JP Morgan και είχε μεγάλη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών. «Ο Αλμπαϊράκ δεν έπεισε τους επενδυτές», έγραψε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τέσσερις από τους 400 διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολούθησαν την ομιλία του σε ένα κατάμεστο δωμάτιο ξενοδοχείου.

Οι επενδυτές περίμεναν να ακούσουν δεσμεύσεις για ένα σοβαρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά ο Αλμπαϊράκ κυρίως προσπάθησε να παρουσιάσει με θετικό τρόπο τη σημερινή κατάσταση, χωρίς να πείσει το ακροατήριο. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην πτώση των τιμών και στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, για να δείξει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον Οκτώβριο, όταν έβγαινε από τη μεγάλη αναταραχή του Αυγούστου με την πτώση της λίρας.

«Δεν έπεισε κανέναν, δεν πήγε καλά», είπε χαρακτηριστικά ένας διαχειριστής κεφαλαίων. Αν δεν υπήρχε η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Fed και την ΕΚΤ, που κάνει τους διαχειριστές να αναζητούν αποδόσεις σε αναδυόμενες οικονομίες «θα ήμουν πωλητής στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Ένας άλλος διαχειριστής κεφαλαίων σχολίασε: «Η αίσθηση των περισσότερων επενδυτών ήταν ότι χρειάζονται περισσότερα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Τουρκίας και δεν έχουν γίνει, ως τώρα, σοβαρές αλλαγές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα