Αγορές

Ο Ντράγκι «ντόπαρε» το ΧΑ και την αγορά ομολόγων


Κλίμα ευφορίας δημιουργούν στις αγορές οι δηλώσεις Ντράγκι, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με μαζικές αγορές χρεογράφων και στόχο την τόνωση την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μινι ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, νέα ιστορικά ρεκόρ στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση στο ΧΑ.

Αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά στο χρηματιστήριο, καθώς η αγορά αντιπαρήλθε τις ανησυχίες για  την ένταση στα ελληνοτουρκικά και εστίασε στα «καλά νέα» από την Φρανκφούρτη, όπου ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης έδωσε  διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ μπορεί και θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη.

Ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες «εκτοξεύθηκαν» γρήγορα από το -0,9% στο +1,8%, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ που κατέγραφαν το πρωί σημαντικές απώλειες ανέκαμψαν σταδιακά και τερμάτισαν σε υψηλά ημέρας. 

Ανάλογη η αντίδραση στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Του 10ετούς έπεσε κάτω από 2,53%, ενώ την Παρασκευή ήταν 2,70%

Καταλύτης η εκτίμηση ότι από ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βοηθηθούν τα ελληνικά χρεόγραφα και οι ελληνικές τράπεζες – που είχαν μείνει «εκτός νυμφώνος» στα προηγούμενα προγράμματα.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης  που έχανε μέχρι -1,44% υποχωρώντας στις 835,15 μονάδες,  τερμάτισε  στις 853,32, με άνοδο 0,70%. Κατά 0,79%  ενισχύθηκε ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.165,58 μονάδες.
 Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -3,63%, αλλά κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, που περιορίσθηκαν σε 0,37%.
Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο η Attica (+15,4%) και η Τρ. Ελλάδος (+1%). Αμετάβλητη η Εθνική (που έχανε 3,2%). Alpha -0,6%, Eurobank -0,7%,  Πειραιώς -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Jumbo +5%, Motor Oil +3,7%, ΑΔΜΗΕ +2%, Σαράντης  και Lamda +1,5%, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΣ +1,3%, ΟΤΕ +,1%,  Coca-Cola +1%.  Με τις μεγαλύτερες απώλειες   ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, Aegean και ΟΛΠ -1,1%, Βιοχάλκο -0,5%.

Οι επόμενες μέρες

Οσον αφορά τη συνέχεια χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η επαπειλούμενη «ανάφλεξη» στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχίσει να επηρεάζει το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.  

Σημαντική παράμετρος στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα είναι και οι κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων σε συνάρτηση με το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, όπου ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν ακόμη   μεγάλες ανοιχτές θέσεις

Διαβάστε επίσης