Αγορές

Ο Ντράγκι δίνει ώθηση σε μετοχές και ομόλογα - Ανάκαμψη στο ΧΑ


Αλλαγή σκηνικού σημειώνεται ενδοσυνεδριακά στο χρηματιστήριο, καθώς η αγορά αντιπαρέρχεται τις ανησυχίες για  την ένταση στα ελληνοτουρκικά και εστιάζει στα «καλά νέα» που δίνουν σήμερα ισχυρή ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Οι βασικοί δείκτες που κατέγραφαν το πρωί σημαντικές απώλειες έχουν ανακάμψει και κινούνται με θετικό πρόσημο. Βελτιώνεται η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, ενώ πολλά blue chips και μετοχής της μεσαίας κεφαλαιοποίησης  εμφανίζουν υψηλές intraday αποδόσεις.

 Θετική η επίδραση από την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις σημειώνουν σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά. Του 10ετούς έπεσε κάτω από 2,53% (στο 2,527%), ενώ την Παρασκευή ήταν στο 2,70%

Καταλύτης οι δηλώσεις Ντράγκι, που αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – από το οποίο αυτή τη φορά θα βοηθηθούν και τα ελληνικά χρεόγραφα  και θα μπορέσουν επίσης να επωφεληθούν οι ελληνικές τράπεζες.

 Η προοπτική νέου προγράμματος "ενέσεων ρευστότητας" από την ΕΚΤ δίνει σήμερα ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, που ξεκίνησαν μινι ράλι μόλις έγιναν γνωστά τα λεχθέντα από τον Ντράγκι.

Στο ΧΑ που έγραφε εκείνη την ώρα χαμηλά ημέρας, ξεκίνησε ισχυρή ανοδική αντίδραση. Η προσφορά απορροφήθηκε και οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος. Αυτή την ώρα βρίσκονται στα υψηλή ημέρας.
 Ο Γενικός Δείκτης πήγε -1,44% (στις 835,15 μονάδες) και τώρα κινείται στις 851, με άνοδο 0,50%. Κατά 0,75%  ενισχύεται ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Σε αρνητικό έδαφος παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, αλλά οι απώλειες του έχουν περιορισθεί σε περίπου 0,80%, ενώ νωρίτερα έχανε μέχρι 3,63%. Attica Βank +12,5%, Ελλάδος +1%. Στον αντίποδα Eurobank -2,3%, Εθνική -1,4%, Alpha και Πειραιώς -1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Jumbo +5%, Motor Oil +2,4%, ΟΠΑΠ +2%,  Σαράντης  και Lamda +1,5%,  Coca-Cola και ΑΔΜΗΕ +1,2%.  Με τις μεγαλύτερες απώλειες  Cenergy και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, Βιοχάλκο, Aegean και ΟΛΠ -1%.

Διαβάστε επίσης