Άμυνα & Διπλωματία

Ο Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις στην Αν.Μεσόγειο – Στο στόχαστρο η κυπριακή ΑΟΖ


Η Άγκυρα, όπως προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν θα μισθώσει πλοίο-γεωτρύπανο, το οποίο και θα στείλει άμεσα για έρευνες

Ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει, με την λίρα να αποτελεί τον οδηγό προς την άβυσσο, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει με ύφος «σουλτάνου» τους λεονταρισμούς και τις απειλές για γεωτρήσεις της Άγκυρας στη Μεσόγειο. 

Ο Ερντογάν απέφυγε-αυτή τη φορά- να κατανομάσει τις περιοχές όπου η Τουρκία σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις, ωστόσο είναι γνωστό ότι η Άγκυρα στοχεύει στα εξής: στην συνεκμετάλλευση του υδρογονανθράκων που εδράζονται στα θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, ενώ παράλληλα επιθυμεί να βάλει «χέρι» και να γίνει ισότιμος διεκδικητής του πλούτου που «κρύβεται» στο Αιγαίο.

Η Τουρκία δηλώνει ανοιχτά εδώ και μήνες ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις  στα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται εγγύς των Κατεχομένων-δηλαδή της τουρκοκυπριακής περιοχής. Αμφισβητεί πλήρως την κυπριακή ΑΟΖ και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει έρευνες σε συνεργασία με πετρελαϊκούς κολοσσούς- και δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει και το Πολεμικό της Ναυτικό, προκειμένου να βάλει φραγμό στις προσπάθειες της Αγκυρας.

Η Τουρκία, πλέον, είναι έτοιμη να υλοποιήσει το επόμενο στάδιο του σχεδιασμού της, που αφορά στη μίσθωση ενός πλοίου γεωτρύπανου και την διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων στη ανατολική Μεσόγειο, με την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Αιγαίο να βρίσκονται όπως προαναφέρθηκε σε πρώτο πλάνο.

«Η Τουρκία θα κάνει αυτό που ξέρει στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας γεωτρήσεις. «Ξεκινώντας γεωτρήσεις στα βαθιά και ρηχά νερά της Μεσογείου δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας. Κάποιοι συναντήθηκαν και συζήτησαν για το τι θα κάνει η Τουρκία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου

Την ώρα που ο Ερντογάν εκστόμιζε τις νέες απειλές, η Κυπριακή Δημοκρατία έφτανε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, για τη δημιουργία αγωγού από το οικόπεδο 12 τής κυπριακής ΑΟΖ προς την αφρικανική χώρα. Η συμφωνία αυτή δρομολογεί πλέον εξελίξεις πού θα διευκολύνουν σημαντικά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο πεδίο Αφροδίτη του τεμαχίου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα προσθέτει άλλη μία γεωπολιτική συμμαχία στη φαρέτρα της  Λευκωσίας, η οποία εξ΄ αρχής στο ζήτημα των κοιτασμάτων, επένδυσε στη σύναψη αντιστοίχων συμφωνιών τόσο με χώρες όσο και με τις  κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες.

Νώντας Βλάχος

Διαβάστε επίσης