Διεθνή

“Στα σχοινιά” η Τουρκία, καταρρέει η λίρα, ο Ερντογάν κοντράρει τις ΗΠΑ


Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται πλέον η τουρκική οικονομία, καθώς το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διογκώνεται με ρυθμό χιονοστιβάδας, ο πληθωρισμός καλπάζει, η λίρα βυθίζεται και οι διεθνείς επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι κάνουλες εισροής ξένων κεφαλαίων και οι μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση στο εξωτερικό.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά και πολλοί διεθνείς οίκοι προεξοφλούν σε αναλύσεις τους ότι η μέχρι πρόσφατα ταχέως αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία θα βρεθει “εκτός ελέγχου”. Εκτιμούν μάλιστα ότι μέσα στο επόμενο 18μηνο – αν κάτι δεν αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο – η Αγκυρα θα αναγκασθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσει στήριξη.

Η σταθεροποίηση της παραπαίουσας οικονομίας είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα του “σουλτάνου” Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στην τακτική των πολλών ανοιχτών μετώπων και κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ρισκάροντας όχι μόνον την πολιτική του επιβίωση αλλά σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της χώρας του.

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη

Μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ορισμένων τουρκικών προϊόντων στις ΗΠΑ και τα “αντίποινα” της Αγκυρας, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών και των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας. Η αυξανόμενη δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα προκαλούν ανάσχεση της ροής επενδυτικών κεφαλαίων σε τουρκικά assets. 

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στην πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στην εκτόξευση των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων και στην κατάρρευση της λίρας.

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 25% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, χάνοντας  το 1/4 της αξίας του. Αυτό δημιουργεί τρομακτικό οικονομικό πρόβλημα σε μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις, που έχουν περίπου το 70% των δανείων τους σε ξένο νόμισμα.Το βάρος από τις συναλλαγματικές διαφορές είναι πλέον τεράστιο και δύσκολα αντιμετωπίζεται, ακόμη και από τις πλέον εξωστρεφείς επιχειρήσεις που πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές σε ξένο νόμισμα. 

Λόγω της κατάστασης της οικονομίας και την εξασθένισης της λίρας, δυσχεραίνεται η  προσπάθεια μεγάλων τουρκικών ομίλων να αντλήσουν κεφάλαια από τη διεθνή χρηματαγορά και να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους.

Σε ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία

Η τουρκική λίρα σημείωσε σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (5,18 λίρες ανά δολάριο), μετά τις δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης Τραμπ ότι επανεξετάζεται το καθεστώς ελεύθερης εισαγωγής ορισμένων τουρκικών βιομηχανικών προϊόντων στις ΗΠΑ. 

Η αλλαγή αυτού του καθεστώτος σημαίνει επιβολή δασμών σε εισαγωγές τουρκικών προϊόντων αξίας 1,66 δισ. δολαρίων ετησίως. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, κοσμήματα, ημιπολύτιμοι λίθοι και ορυκτά.

Διαβάστε επίσης