Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Το κενό που δημιουργήθηκε στη νευραλγική θέση του ΥΠΕΞ θα καλύψει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναλαμβάνει  το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής σε μια κρίση καμπή, κυρίως για το Σκοπιανό.  Η επιλογή του κ.Τσίπρα να αναλάβει προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών αποτυπώνει, σε κάθε περίπτωση, τη βούλησή του να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών. 

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί προς ψηφοφορία στη  Βουλή της ΠΓΔΜ και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα «πάρει» την έγκριση των 80 βουλευτών που απαιτούνται, γεγονός που θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα.

Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία

Λίγο μετά την αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά και την ανάληψη της θέσης του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις. Σ΄αυτές εκφράζει τη λύπη του για την παραίτηση Κοτζιά, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα διγλωσσία, από δω και στο εξής

«Πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του. Με πόνο καρδιάς την έκανα δεκτή. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινά για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και πρόσθεσε

«Αποφάσισα να αναλάβω εγώ ο ίδιος την θέση του υπουργού Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η απόφαση αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και η απόφαση να αναλάβω το ΥΠΕΞ είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό, την κυβέρνησή μου θα έλεγα. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανένα συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Μήνυμα προς τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα προς την πλευρά των Σκοπίων, τονίζοντας εκ νέου ότι ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ προϋποθέτει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. 

«Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτά που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε επίσης