Πολιτική

Ντέρμπι στις κάλπες, stand by οι αγορές


Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το πολιτικό τοπίο θολώνει αντί να ξεκαθαρίσει. Η σιγουριά – όσον αφορά το αποτέλεσμα –  που απέπνεαν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, έχει πλέον χαθεί και οποιαδήποτε πρόβλεψη καθίσταται επισφαλής. «Σε αναμμένα κάρβουνα» οι αγορές, καθώς την Κυριακή ανοίγει νέος κύκλος  πολιτικής και εκλογικής αβεβαιότητας.

Ξένοι οίκοι, αναλυτές και επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι συσχετισμοί  δυνάμεων που θα προκύψουν από τις κάλπες των ευροεκλογών, θα αποτελέσουν πρόκριμα εξελίξεων και διεργασιών που μπορεί να αλλάξουν τον πολιτικό-κομματικό χάρτη τους επόμενους μήνες.

Θα είναι επίσης καθοριστική παράμετρος για τον χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών και αναπόφευκτα θα υπαγορεύσουν αποφάσεις και επιλογές κυβερνητικής πολιτικής.

Προς το παρόν πάντως  οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν – εκτιμώντας προφανώς ότι  με οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις  ευρωκάλπες και στις εθνικές εκλογές – ακόμη και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής – δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων

Ακόμη και όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις – των οποίων ένθερμος θιασώτης εμφανίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  ξένοι αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων «κρατούν μικρό καλάθι». Τις απόψεις τους συμπυκνώνει σε μία φράση η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), τονίζοντας ότι «είναι αμφίβολο εάν ένα πελατειακό κόμμα όπως η ΝΔ, μπορεί να επιδείξει ειλικρινές ενδιαφέρον για την προώθηση μεταρρυθμίσεων» που έχουν πολιτικό κόστος.

Η εκλογική αβεβαιότητα αποτυπώνεται τις τελευταίες εβδομάδες και στην πορεία του χρηματιστηρίου, που κινείται με  συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης, χωρίς σαφή τάση.

Καλύτερη εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου συνεχίσθηκε η αποκλιμάκωση αποδόσεων, μετά από μία πρόσκαιρη αρνητική αντίδραση που προκάλεσε το πακέτο παροχών-φοροελαφρύνσεων.

Σήμερα στα ομόλογα παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ το χρηματιστήριο κινείται ανοδικά (ΓΔ +1,2%, τράπεζες +2,2%), προκαλώντας ερωτηματικά. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ θεωρούν κάπως «παράδοξο» να ενισχύεται το χρηματιστήριο την ώρα που η δημοσκοπική διαφορά ποσοστών των δύο κομμάτων εξουσίας ψαλιδίζεται και οι εκλογές γίνονται «ντέρμπι».

 Κλείνει η ψαλίδα;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πράγματι ότι η διαφορά μειώνεται και μπορεί να είναι κάτω των τριών εκατοστιαίων μονάδων – επίδοση που θα θεωρηθεί «ήττα» για τη ΝΔ, λαμβανομένων υπόψη  των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί.

Το κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Στη ΝΔ αναγκάζονται να χαμηλώσουν τον πήχυ, θεωρώντας επιτυχία την κατάκτηση της πρώτης θέσης με οποιαδήποτε διαφορά. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν «αναθαρρήσει» και μιλούν ακόμη και για νίκη, ενώ πριν από λίγες μέρες θα θεωρούσαν «επιτυχία» να χάσουν με διαφορά μικρότερη του 4%.

Την εντύπωση ότι  η εκλογική αναμέτρηση εξελίσσεται σε «ντέρμπι» ενισχύουν οι πληροφορίες για τα ευρήματα κρυφών δημοσκοπήσεων. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και βουλευτή της ΝΔ Ευ. Αντώναρου, ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνει τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 1,2% - κάτω και από το όριο του στατιστικού λάθους.

Διαβάστε επίσης