Κοινωνική Ευθύνη

"Νερό για το Αύριο": Μια πολύτιμη πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεκινά από τη Θεσσαλία


Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Το γεγονός ότι σήμερα (22/3) γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, φανερώνει τη ζωτική σημασία του κυριολεκτικά για ό,τι υπάρχει στον πλανήτη μας. Στην Ελλάδα είμαστε πραγματικά τυχεροί, γιατί ουσιαστικά έως σήμερα δεν έχουμε βιώσει την έλλειψή του στην καθημερινότητά μας. Χρειάζεται όμως να μεριμνήσουμε για το αύριο!

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που ξεκινά στη χώρα μας είναι το «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. 

Για τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 55 χρόνια, το νερό αποτελεί, πρώτον και κύριον, το βασικότερο συστατικό για την παραγωγή των προϊόντων της.

Ήδη, την τελευταία δεκαετία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% και συνεχίζει να στοχεύει ακόμα υψηλότερα. Με κεντρικό σύνθημα «Παράγουμε ένα καλύτερο Αύριο», υλοποιεί μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, έχοντας ως έναν από τους βασικούς της πυλώνες την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων.

Παραγωγή μπύρας

Γιατί πρώτη η Θεσσαλία;

Η πρώτη δράση του νέου Προγράμματος εστιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου μια σειρά από παράγοντες προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης, το συγκεκριμένο υδατικό διαμέρισμα αποτελεί το πλέον ελλειμματικό στον ελλαδικό χώρο.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία της εταιρείας στην Θεσσαλία είναι σημαντική, διότι εδώ και χρόνια συνεργάζεται σταθερά με παραγωγούς από την περιοχή μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας. Πιο συγκεκριμένα περίπου 25% των συνολικών καλλιεργούμενων στρεμμάτων του προγράμματος της εταιρείας είναι στη Θεσσαλία.

Κριθάρι

Την επιστημονική ευθύνη και τεκμηρίωση του προγράμματος έχει η ομάδα του Cluster of Sustainability Transition (ReSEES @AUEB, Sustainable Development Unit @ATHENA RC, ΕΙΤ Climate KIC HUB Greece @ATHENA RC, UN SDSN Greece) της οποίας ηγείται η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη.

Η επιστημονική ομάδα εξειδικεύεται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικών του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της ενέργειας. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρχει συνεργασία των εμπλεκόμενων θεσμικών, παραγωγικών και επιστημονικών  φορέων, με συναντήσεις και υπό την εποπτεία και διαχείριση του επιστημονικού υπεύθυνου, για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθούν επιχειρησιακά σχέδια για τη μετάβαση σε ένα αειφόρο μοντέλο διαχείρισης των υδατικών πόρων και για την αποδοτική επίτευξη των οικονομικών, παραγωγικών και περιβαλλοντικών στόχων που θα τεθούν κατά τις συναντήσεις.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» αναμένεται τον Ιούλιο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Άμστελ, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΜΑΜΟΣ (με παραχώρηση άδειας χρήσης σήματος από την οικογένεια Μάμου), ΝΥΜΦΗ και Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι, που προμηθεύεται μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που υλοποιεί, αλλά και τις μάρκες μηλίτη ΜΗΛΟΚΛΕΦΤΗΣ και Strongbow. Στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει, επίσης, και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, αλλά και άλλες γνωστές μάρκες μπίρας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στο www.nerogiatoavrio.gr 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα