Επικαιρότητα

UN Νέο «στοπ» στους Κινέζους από ΕΕ και ΗΠΑ για Εθνική Ασφαλιστική


Μπλοκάρονται οι διαπραγματεύσεις με την Fosun, έρχεται νέος διαγωνισμός μετά την επιλογή CEO της Εθνικής. Η σκληρή κόντρα ΤΧΣ – Φραγκιαδάκη.

Έντονη… οσμή διπλωματικών παρεμβάσεων δυτικής προέλευσης παίρνουν οι εξελίξεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς για δεύτερη φορά κλείνει ο δρόμος της Fosun προς την εξαγορά της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ασφαλιστικής ενημερώθηκε από τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής τράπεζας Παύλο Μυλωνά, ότι όλες οι διαδικασίες για την πώληση της εταιρείας, δηλαδή η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Fosun, «παγώνουν» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Έτσι, με πρόσχημα τις διοικητικές αλλαγές κορυφής στην Εθνική, οι Κινέζοι της Fosun βλέπουν να χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την τράπεζα, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στον έλεγχο μιας ακόμη μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας στην ευρωζώνη.

Νέος διαγωνισμός για υψηλότερο τίμημα

Με επιμονή του τέως CEO Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και παρά τις αντίθετες απόψεις των εκπροσώπων του ΤΧΣ, το ΔΣ της Εθνικής είχε αποφασίσει να ξεκινήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Fosun ως "πρώτο επιλοχόντα" πλειοδότη και να συνεχισθούν ενδεχομένως με τους άλλους ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει προσφορές στον περυσινό διαγωνισμό

Φαίνεται ότι τώρα αλλάζει γραμμή πλεύσης. Αν και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, στεέχη της τράπεζας λένε ότι επικρατεί η άποψη που είχε εκφράσει το ΤΧΣ, δηλαδή ότι πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι έτσι θα δοθεί δυνατότητα κατάθεσης προσφορών και απο άλλους ενδιαφερόμενους  με τελικό αποτέλεσμα να υπάρξει ανταγωνισμός και να διαμορφωθεί υψηλότερο τίμημα.

Χωρίς βιασύνη

Ο διαγωνισμός φαίνεται ότι θα «τρέξει» στα τέλη του έτους, δηλαδή μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, όταν θα έχει αναβαθμισθεί περαιτέρω η πιστοληπτική αξιολόγηση και η χώρα θα έχει επιστρέψειπλήρως στις αγορές. Εκτιμάται ότι υπ' αυτές τις συνθήκες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα υποβάλουν προσφορές σοβαροί ασφαλιστικοί όμιλοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που κρατούσαν ως τώρα αποστάσεις λόγω υψηλού κινδύνου χώρας.

Η καθυστέρηση στην πώληση της ασφαλιστικής, που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής με αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2017, δεν φαίνεται να προβληματίζει το ΤΧΣ και τις εποπτικές αρχές (SSM, Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν), αφού η τράπεζα πέρασε με επιτυχία τα τεστ αντοχής και έχει το περιθώριο να ολοκληρώσει ενέργειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας ως το τέλος του 2019.

Κόντρα στην κινεζική διείσδυση

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι οι εξελίξεις για την Εθνική Ασφαλιστική πιθανότατα δεν είναι άσχετες με την ευρύτερη προσπάθεια Ευρωπαίων και Αμερικανών να αναχαιτίσουν τη διείσδυση κινεζικών ομίλων σε στρατηγικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός/ασφαλιστικός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μάρτιν Τσούρντα, ο Αυστριακός διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, προσπάθησε με μεγάλη επιμονή να μπλοκάρει τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής για διαπραγματεύσεις με την Fosun. Αρχικά δεν τα κατάφερε, καθώς η πλειοψηφία του ΔΣ της τράπεζας είχε στηρίξει την εισήγηση Φραγκιαδάκη.

Ομως, μετά την ξαφνική επιχείρηση… καρατόμησης του διευθύνοντος συμβούλου, γίνεται πλέον σαφές ότι αναθεωρείται και η στρατηγική που είχε χαράξει για την Εθνική Ασφαλιστική.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό, οι παρεμβάσεις σε κυβερνητικό και διπλωματικό επίπεδο κατά της Fosun και υπέρ της κοινοπραξίας Exin-Calamos είχαν φθάσει σε παροξυσμό. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ροςέφθασε μάλιστα στο σημείο να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας εμμέσως να προτιμηθεί η αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξία.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στελέχη της αγοράς πιθανολογούν ότι στον επόμενο διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική, με δεδομένη τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της και τον περιορισμού του κινδύνου χώρας, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, το «παρών» θα δώσουν και ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι, κάτι που θα περιορίσει, εκ των πραγμάτων, τον «κίνδυνο» -για τους Ευρωπαίους- να περάσει η εταιρεία σε χέρια Κινέζων…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις